Annons
X
Annons
X

Oppositionen stoppar rut och rot i utlandet

Efter dagens sammanträde i Skatteutskottet står det klart att oppositionen stoppar rut- och rot-avdrag i utlandet. Därmed pressar de regeringen att ta fram lagstiftning som är oförenlig med Sveriges medlemskap i EU, skriver Maria Abrahamsson (M), ledamot i Skatteutskottet.

BRÄNNPUNKT | RUT OCH ROT

Att den EU-stridiga lagstiftningen dessutom kan kosta svenska folket dyra EU-böter struntar man i.
Maria Abrahamsson

Har Socialdemokraterna tappat all sans och balans i lagstiftningsarbetet? Och vad med det stora oppositionspartiets ansvarskänsla för landet, och var har partiets EU-kompetens tagit vägen?

Frågorna måste bara ställas efter dagens sammanträde i Skatteutskottet. Att vänsterpartierna avskyr de allt mer populära rut- och rot-avdragen är ingen nyhet. Jag talar alltså om den möjlighet som alliansregeringen har infört för vanligt folk att köpa billigare så kallade hus-tjänster. Tjänster som har underlättat människors vardag, förvandlat svarta jobb till vita och skapat 10 000-tals nya jobbtillfällen sedan skattereduktionen infördes.

Annons
X

Nytt i och med dagens sammanträde är att den rödgröna oppositionen i riksdagen, med stöd av Sverigedemokraterna, mot bättre vetande sätter sig över EU-rätten och kräver att avdrag för dessa tjänster inte ska få göras för arbeten utanför landets gränser. Det är innebörden av tillkännagivandet som S, MP, V och SD i förmiddags enades om.

Bakgrunden är att cirka två promille av de samlade rut- och rot-avdragen avser arbeten i hus som svenska skattskyldiga personer äger i utlandet, vanligen i ett annat EU-land. Sverige är sedan drygt 15 år en del av EU och har därmed förbundit sig att respektera det regelverk som gäller för medlemsstaterna som ingår i den europeiska unionen. Dit hör bestämmelserna om fri rörlighet för personer, varor, tjänster och kapital. Inget EU-land får ha en lagstiftning som diskriminerar något annat EU-land i dessa avseenden, det är själva poängen med den fria rörligheten i EU.

I fallet med rut- och rot-avdragen är det ställt utom allt tvivel att en avdragsmöjlighet som bara gäller för arbeten utförda i Sverige strider mot EU-rätten. Oppositionen är så klart inte mer okunnig än att den känner till och begriper innebörden av detta elementära faktum.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ändå har social- och sverigedemokrater, vänster- och miljöpartister i Sveriges riksdag gått samman för att gemensamt pressa regeringen att ta fram lagstiftning som är oförenlig med Sveriges medlemskap i EU. Att den EU-stridiga lagstiftningen dessutom kan kosta svenska folket dyra EU-böter struntar man i. Allt för att vinna billiga poäng inför de egna förmodat rut- och rot-fientliga väljarna. Detta är med förlov sagt ett bedrövligt skådespel, men ett fint åskådningsexempel på när politiken är som sämst.

  MARIA ABRAHAMSSON (M)

  riksdagsledamot Skatteutskottet

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X