Annons
X
Annons
X

Oppositionen sågar kärnkraftförslag

Ett sabotage och ett svek mot miljön – oppositionspartierna är starkt kritiska till dagens besked att regeringen öppnar upp för ny kärnkraft. I samtalen över blockgränserna kommer den röd-gröna alliansen att driva en gemensam linje.

Webb-tv

Se hela presskonferensen i efterhand regeringen.se
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Quiz

Quiz: Vad kan du om kärnkraften? quiz.svd.se

Beskedet från regeringen att förbudet mot nya kärnkraftverk hävs sågas av den röd-gröna alliansen.

Enligt Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är det ett ”sabotage mot miljön”. Vänsterledaren Lars Ohly talar om ett ”svek”.

Peter Eriksson bedömning är att elproduktionen i Sverige kommer att minska och att satsningar på förnybar energi läggas på is. Skälet är att kraftföretagen enligt partiet hellre väntar ut ny kärnkraft än investerar i förnybara energislag.

Annons
X

– Det finns många företag som planerar miljarder i investeringar, i nya vindkraftparker, i kraftvärme och andra förnybara energikällor. Men alla de här investeringarna hotas nu. Man kommer sitta i styrelserummen och undra om det verkligen är vettiga att göra de här investeringar om det långt i framtiden kommer ny kärnkraft, säger Eriksson till SvD.se.

Lika kritiskt är Vänsterpartiet.

– Det sorgligaste är Centerns ändrande inställning. Vi har haft ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Vänstern och Centerpartiet om att förnya svensk energipolitik och ställa av de gamla energikällorna. Det sviker man nu, säger partiledaren Lars Ohly till SvD.se.

Enligt partiet kommer möjligheten att bygga nya reaktorer att leda till att pengar investeras i kärnkraft istället för förnybara energikällor.

Men än är kanske inte sista ordet sagt. Enligt Lars Ohly är den röd-gröna alliansen överens om att kärnkraften ska fasas ut – och därmed kommer partierna inte acceptera nya reaktorer vid en eventuell valvinst 2010.

– Vi kommer då att stänga av kärnkraften i det takt vi har råd med med hänsyn till energiförsörjningen, säger Ohly.

I de samtal som nu ska hållas kommer oppositionen att driva en gemensam linje. Partierna är överens om att satsa stort på förnybara energikällor.

Även Socialdemokraterna riktar kritik mot alliansen.

Partiledare Mona Sahlin och partiets energipolitiske talesman Tomas Eneroth skriver i dag på SvD Brännpunkt om hur Sverige är ”ett av världens mest kärnkraftberoende länder” och att det vore ”olyckligt” att öka det beroendet. Sahlin och Eneroth menar också att ny kärnkraft är ”dyr och tar lång tid att bygga”.

Tomas Eneroth säger att alliansen nu upprepar misstaget att låsa fast energipolitiken i blockpolitiken.

– Dagens överenskommelse har ett bäst-före-datum till 2010. Både industrin och hushållen behöver en långsiktig överenskommelse.

Beslutet är ett direkt sabotage mot utbyggnaden av förnybar energi, menar Tomas Eneroth.

Är du överraskad över alliansens enighet?

– Ja, jag är överraskad över att Centern så lätt accepterar att vi bygger 10 nya reaktorer. Det hade jag inte förväntat mig av ett parti som tidigare värnat om den här frågan, säger Tomas Eneroth.

Han konstaterar att vinnare är kraftindustrin - förlorare är svensk industri som får höjda elpriser som hotar jobben.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 2
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X