Annons
X
Annons
X

Oppositionen sågar förslaget om disciplinära åtgärder i skolan

Oppositionen riktar nu skarp kritik mot utbildningsminister Jan Björklund (FP) och hans förslag om nya disciplinära åtgärder i skolan.
–Han är lag- och ordningsminister som inte vet hur skolan fungerar, säger Mats Pertoft, Miljöpartiets skolpolitiske talesperson.

Marie Granlund, Mats Pertoft och Rossana Dinamarca kritiserar Jan Björklunds disciplinära tag.
Marie Granlund, Mats Pertoft och Rossana Dinamarca kritiserar Jan Björklunds disciplinära tag. Foto: SCANPIX ARKIV

Rossana Dinamarca, Vänsterpartiets representant i utbildningsutskottet, är mycket kritisk till förslaget.

– Det är tragiskt att det bara är disciplinåtgärder som kommer från regeringen och inga åtgärder som ska öka kunskapen hos eleverna, säger hon.

I stället för kvar- och försittning tycker Rossana Dinamarca att man borde satsa på fler lärare, elevhälsan och en upprustning av skollokalerna.

Annons
X

– De som Jan Björklund vill straffa ut är ofta barn som har det illa ställt hemma, dem kommer dessa disciplinära åtgärder inte att hjälpa. Största problemet är att man lägger allt fokus på eleven. Det är eleven som är misslyckad och som har ansvar men var är skolans ansvar?

Samtliga oppositionspartier varnar nu för en upprepning av 90-talskrisen som drabbade den svenska skolan hård. Nu, precis som då, varslas lärarna om uppsägningar när kommunerna måste spara.

Mats Pertoft, Miljöpartiets skolpolitiske talesperson, menar att den svenska skolan står inför de största nedskärningarna sedan 90-talskrisen och att man nu borde satsa på att skapa stabilitet och trygghet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jan Björklund duckar för alla stora problem inom skolan. Han är en lag och ordningsminister som inte vet hur skolan fungerar. Om han vore en duktig minister skulle han ta fram resurser till skolan, säger han.

  Mats Pertoft hävdar att Björklunds inte tar till sig det som forskningen säger om skolans utveckling. I stället menar han att ministern bygger sina förlag på egna skolerfarenheter.

  Marie Granlund (S), vice ordförande riksdagens utbildningsutskott, instämmer i kritiken och ifrågasätter förslaget om att elever ska kunna stängas av.

  – Det handlar om en obligatorisk skolform och det är orimligt att stänga av en elev. Elever som har problem behöver mer undervisningstid inte mindre.

  Förutom ökade resurser efterlyser Marie Granlund även blocköverskridande överenskommelser. Hon anser även att lärare och elever bör komma fram till gemensamma ordningsregler.

  Annons
  Annons
  X

  Marie Granlund, Mats Pertoft och Rossana Dinamarca kritiserar Jan Björklunds disciplinära tag.

  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X