Annons

Oppositionen missar vikten av tillväxt

MP:s tillväxtkritik samt Fi, V och SD:s öppna ointresse för hur samhällets resurser skapas leder till ett mindre konkurrenskraftigt Sverige, skriver Per Nilsson, moderaternas analys- och kommunikationschef.

Publicerad

”Sverige är på många sätt ett drömland”. Så sammanfattade den berömda CNN-journalisten Fareed Zakaria sin bild av Sverige när han talade i Almedalen tidigare i somras. Zakarias bild bekräftas av internationella jämförelser. Sverige är i världstoppen i World Economic Forums index över konkurrenskraft och i FN:s index för mänsklig utveckling. Sverige kommer även på första plats i revisionsföretaget PWC:s index över länders utveckling.

**Sverige är unikt **och med den positionen kommer ett ansvar. Det handlar om vår typ av tillväxt. I grunden finns det två typer av tillväxt. Antingen tar man till sig redan befintliga idéer och applicerar dem på ett mer effektivt sätt. Det är i stor utsträckning denna typ av tillväxt som har lagt grunden för Indiens och Kinas utveckling de senaste decennierna. Det handlar om den kraft som släpps fri när befolkningsrika länder tar steget in i marknadsekonomin.

Annons
Annons
Annons