Annons
X
Annons
X

Oppositionen kritisk till regeringen

Efter SvD:s avslöjande om att amerikanska ambassaden anser att svenska regeringen ljuger om sin försvarspolitik hörs flera kritiska röster från oppositionen.

Foto: SCANPIX

Håkan Juholt (S), gruppledare i försvarsutskottet, reagerar kraftigt på uppgifterna om att den amerikanska ambassaden i Stockholm anser att svenska regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt och försvarsminister Sten Tolgfors visar upp en felaktig bild av sin försvarspolitik. Han beskriver situationen som oroande.

– Att en ambassadör skickar ett meddelande hem som lyder att den officiella positionen är en osanning reser naturligtvis frågetecken. Möjligheten att man internt i slutna rum för fram en annan åsikt än man gör utåt känns inte bra, säger han.

I telegrammet som skickades från ambassaden till Washington inför ett möte mellan Reinfeldt och USA:s dåvarande president Bush 2007 framkommer även åsikten att Reinfeldt skulle vara ”bättre skickad att arbeta med USA än sin företrädare” Göran Persson. Att man från amerikansk sida haft den uppfattningen är också oroväckande, menar Juholt.

Annons
X

– Bevisligen har man noterat en positionsförändring som inte kommunicerats med riksdagen och medborgarna.

Han anser nu att situationen bör redas ut så snart som möjligt.

– Det vore bra om Reinfeldt deklarerade att ambassaden missuppfattat situationen om det nu förhåller sig så. En statsminister ska inte resa frågetecken. Han ska leverera utropstecken.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur ser du på Sveriges samarbete med USA?

  – För oss i Socialdemokraterna har det alltid varit viktigt med ett öppet förtroende och fullt samarbete med USA. Den transatlantiska länken är viktig för både Europa och Sveriges säkerhet.

  Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly är kritisk men inte särkilt förvånad över det som kommit ut.

  – Det förefaller som att Tolgfros säger en annan sak till ambassaden än vad han säger utåt. Det är ett problem att han är mer förtrolig med ambassadören än i en öppen debatt med svenska folket, som ska ge legitimitet åt politiska beslut. Det är fegt och oansvarigt av ledande politiker att driva på i en riktning de inte kan försvara i en offentlig debatt, säger han.

  Han tycker alliansfriheten redan har urholkats av samarbetet om kriget i Afghanistan, partnerskap för fred och Nordic Battlegroup.

  – Till ambassadören har Tolgfors har sagt att det nordiska samarbetet är ett närmande till Nato. Utåt sett säger han tvärtom att samarbetet är ett alternativ till Nato. Det är en uppseendeväckande principlös hållning som uppenbarligen inte tål offentlighetens ljus.

  Han tror inte att det är någon tvekan om att uppgifterna stämmer.

  – Det är utmärkt att det som sagts i stängda rum kommer ut. Jag hoppas på att det här leder till en debatt om Sveriges närmande mot Nato.

  Peter Rådberg, miljöpartiets utrikespolitiske talesman tycker att regeringen i hemlighet har gjort en ohederlig glidning mot Nato de senaste tio åren. Och att den är förklaringen till ambassadens bild.

  – Vi har bara kunnat läsa om det här mellan raderna tidigare men i dag ser vi det svart på vitt. Det här är jätteallvarligt.

  Han menar att det som kommit fram bara är ambassadens tolkning. Och han har en egen:

  – Vi ska lämna Afghanistan 2014 som vi beslutat.

  Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ger en skriftlig kommenterar om avslöjandet till SvD.

  ”Å ena sidan är det oroväckande att vi upplevs som så tätt sammankopplade med Nato. Det finns en risk för att Sveriges trovärdighet som alliansfri nation minskar, vilket kan förändra vår säkerhetspolitiska roll i världen. Å andra sidan är det inget nytt att vi har täta kontakter och samarbete med Nato, eftersom vi är med i Partnerskap för fred och agerar under Nato-befäl i Afghanistan.”

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X