Annons
X
Annons
X

Oppositionen kräver svar från Reinfeldt

Oppositionen ökar pressen på regeringen efter SvD:s uppgifter om Nuon-affären. Enligt KU:s ordförande är det sannolikt att både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kallas till förhör.

[object Object]
Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: SCANPIX

MP, som ligger bakom den senaste KU-anmälan, kommer inte att anmäla någon annan minister till KU. Däremot är det sannolikt att KU kommer att kalla in fler ministrar till förhör trots att MP:s anmälan är riktad mot den tidigare näringsministern Maud Olofsson.

– Granskar vi Nuon-frågan kan vi naturligtvis kalla in både Anders Borg och Fredrik Reinfeldt. Det här är ett ärende där det är naturligt att båda kommer på fråga. Tyvärr kommer granskningen inte bli av förrän nästa år eftersom anmälan kom in nu i februari och det var stoppdatum för årets granskningar den första februari, säger KU:s ordförande Peter Eriksson.

MP:s KU-anmälan kommer alltså inte att behandlas förrän 2014. Då är det även sannolikt att frågorna kring Vattenfalls förvärv av Nuon dyker upp i en separat utfrågning av statsministern.

Annons
X

– Nästan varje år brukar vi också göra en speciell utfrågning av statsministern och då kan flera frågor komma upp, säger Peter Eriksson.

MP:s KU-anmälan mot Maud Olofsson i förra veckan är den fjärde i ordningen som rör regeringens hantering av Vattenfall. S och V sluter båda upp bakom kritiken i MP:s anmälan men eftersom ärendet nu kommer att granskas av KU väljer partierna att inte göra några egna anmälningar.

– Man ska vara försiktig med KU-anmälningar, man måste ha väldigt mycket på fötterna. En KU-anmälan drar dessutom alltid ut på tiden och här är det viktigt att vi får sakar klargjorda redan nu. Statsministern måste gå ut och förklara sig och det finns ingen tid att vänta på en KU-anmälan, säger Kent Persson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och fortsätter:

– Nuon var en vansinnig affär och det viktiga är att det här inte får upprepas i framtiden. Nu har det varit alldeles för mycket som visat på hur dålig den statliga styrningen är, det gäller inte bara Vattenfall utan Telia Sonera och även SAS. Det finns verkligen anledning att diskutera på vilket sätt regeringen styr de statliga företagen.

Var affären något man kände till även inom oppositionen?

– Nej, absolut inte. Jag blev tagen på sängen när jag såg presskonferensen där Maud Olofsson gick ut och hyllade affären. Jag ifrågasatte det här redan när det begav sig då.

Enligt Kent Persson kommer Vänsterpartiet istället för en KU-anmälan att fortsätta diskutera Nuon-affären på andra sätt. Han har själv undertecknat en interpellation om Vattenfalls ägardirektiv som ska besvaras av finansmarknadsminister Peter Norman den femte mars.

– Vi kommer att ta upp det här när vi har statsministerns frågestund och via interpellationer. Det finns mycket att ta upp när det gäller Vattenfall. Det finns ingenting som tyder på att man kommer att klara av varken de ekonomiska eller miljömässiga målsättningarna. Nuon är en stor tung sten för Vattenfall, säger Kent Persson.

S-ledaren Stefan Löfven har tidigare riktat skarp kritik mot regeringen. Även MP:s ekonomiskpolitiske talesperson Per Bolund kräver tydliga svar från statsministern.

– Jag tycker att det är mycket märkligt att han försöker att knuffa över hela ansvaret på en avgången minister och inte tidigt gav information om att han fått information om affären och gav sitt godkännande – vilket det framgår som av de dokument som kommit fram, säger han.

Han framhåller också att partiet i sin KU-anmälan skriver att även stats- och finansministern bör förhöras angående sin inblandning i Nuon-affären.

– Vi var väldigt tydliga med det. Sedan har jag idag också skickat in en interpellation till statsministern för att få honom att komma till riksdagen och svara. Han har varit väldigt undvikande i sina svar, säger Per Bolund.

”Statsministern har hänvisat beslutet helt till den tidigare näringsministern Maud Olofsson, men det har nu framkommit dokument som tyder på att statsministern och det inre kabinettet där regeringspartiernas partiledare ingår både informerats och godkänt affären i förväg”, skriver Per Bolund i interpellationen.

Vad gäller saken?

I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

LÄS HELA GRANSKNINGEN

Läs även

Annons
Annons
X

Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X