Öppning för sjukhusmat

Den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting vänder i frågan om sjukhus­maten och öppnar för små­skaliga lösningar för matleveranser på sjukhusen vid kom- mande upphandlingar. Men det kritiserade avtalet med Sodexo ligger tills vidare fast.

Under strecket
Publicerad
Annons

–Den matlösning vi har haft, och den stora debatt som har varit, får mig att tänka att det här väl inte är så smart löst egentligen: Vi kan nog göra på ett bättre sätt, säger Anna Starbrink (FP), produktions- och personallandstingsråd.

Tonerna gick höga när Stockholms läns landsting centraliserades sjukhusmaten för två år sedan. I stället för att tillagas på sjukhusen, levereras maten nu portionsförpackad och fabrikslagad i plastlådor till länets sjukhus. I en rad artiklar kunde SvD avslöja allvarliga brister i den sjukhusmat som landstinget inhandlat för drygt 900 miljoner kronor av Sodexo. Förutom att maten ratades av patienterna, kom kritik också från sakkunskapen. Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition, varnade för att fjärrproducerad mat i storkök snarast förvärrar problemen med undernäring hos svårt sjuka. Oppositionen yrkade på att avtalet skulle rivas upp, och krävde också förra landstingsrådet Maria Wallhagers (FP) avgång.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons