Annons

Öppning för att ge afghanska tolkar skydd

Nu ser vi kanske en öppning för möjligheten till skydd för de tolkar som hotas genom sitt arbete för den svenska Afghanistanstyrkan. Migrationsverket beslutade nyligen att flyktingstatusförklara den afghanske tolken Matiz, skriver Daniel Svensson, biträdande jurist.

Under strecket
Publicerad

Svenska Isaf-styrkan i Mazar-e-Sharif.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 1 av 1

Svenska Isaf-styrkan i Mazar-e-Sharif.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 1 av 1
Svenska Isaf-styrkan i Mazar-e-Sharif.
Svenska Isaf-styrkan i Mazar-e-Sharif. Foto: STAFFAN LÖWSTEDT

Under ett par års tid har det pågått en förhållandevis tystlåten debatt om Sveriges humanitära skyldighet att ge skydd åt den grupp militära tolkar som hamnade i kölvattnet av den internationella närvaron i Afghanistan. I medierna har bland andra Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson uttryckt att Sverige, med hänvisning till Försvarsmaktens närvaro i Afghanistan, bör ta sitt ansvar inte endast i fråga om våra egna soldater, utan också de tolkar som riskerat – och alltjämt riskerar – sina liv genom blotta närvaron i landet. I en artikel publicerad
den 4 december i Dagens Juridik skriver advokaten Percy Bratt och juristen Elin Thyr en utförlig redogörelse om Sveriges moraliska och folkrättsliga förpliktelser i den här frågan.

Annons
Annons
Annons