Öppnare process när FN väljer ny chef

När FN:s generalsekreterare snart börjar utses sker det i en valprocess som är öppnare än någonsin förr. – Det som sker är unikt, nytt och reellt, säger Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

På torsdag träffas FN:s säkerhetsråd för en första omröstning, även om valet inte väntas vara slutgiltigt klart förrän i oktober. Kritiken mot hemlighetsmakeriet kring valprocessen har stadigt vuxit från regeringar och organisationer runtom i världen. Det har resulterat i ett förändringsarbete som ska bidra till mer insyn i valet av generalsekreterare. Inför valet har kandidaterna deltagit i öppna utfrågningar och medlemsstaterna har kunnat intervjua dem. För första gången finns också en hemsida där kandidaterna presenteras.

– Det är helt nytt att man prövar detta. Det är en reell förändring och inte ett spel för gallerierna. Men det innebär ändå att säkerhetsrådet fortfarande kommer att ha ett avgörande inflytande och se till sina nationella intressen när de väljer generalsekreterare, säger Mats Karlsson som tidigare varit vice ordförande för Världsbanken med ansvar för FN-relationer.

Annons
Annons
Annons