X
Annons
X

Öppna UR:s arkiv!

I Sverige finns en unik möjlighet att genomföra en reform som verkligen kan göra skillnad för inlärningen via interaktiva skrivtavlor: det är nu hög tid att Utbildningsradions arkiv öppnas och görs fullt tillgängligt för alla klassrum i Sverige via interaktiva skrivtavlor och datorer. Det skriver två folkpartister, Christer Nylander och Tina Acketoft.

Under detta år genomförs en lång rad viktiga reformer av svenskt utbildningsväsende. En ny lärarutbildning, ny skollag, ny gymnasieskola och ett nytt betygsystem är bara några exempel på åtgärder som nu sätts in för att vända resultaten i svensk skola.

Samtidigt med denna omläggning av skolpolitiken sker en utveckling av de tekniska lärverktygen i skolan. I ett växande antal skolor har varje elev tillgång till egen dator. Alltfler skolor utrustas med interaktiva skrivtavlor. Utvecklingen skapar möjligheter vi för bara några år sedan knappt kunde drömma om. Tidigare satsningar på datorer i skolan – såväl i Sverige som i andra länder - har ofta misslyckats. Det beror på att man glömt bort att det inte räcker med teknik. En dator kan inte ersätta en duktig lärare. Det som behövs är att man förenar tekniken med en genomtänkt pedagogik och ett bra innehåll.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X