Annons

Öppet för kultur

För Sveriges kulturattaché i Serbien, Helene Larsson, är hemmet inte bara en bostad. Lägenheten i Belgrad är också en mötesplats för kollegor och vänner.

Under strecket
Publicerad

Konstnären Marianne Fogelbergs färgrikedom tilltalar Helene. Ljusstaken i fönstret fick Helene av formgivaren Samir Alj Fält strax innan hon flyttade till Belgrad. Med hjälp av post it-lapparna får Helene överblick över alla projekt under hennes tid som kulturattaché i Belgrad.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 1 av 8

Matrummet rymmer många gäster. Det gröna skåpet i bakgrunden har Helene tillverkat tillsammans med sin far, och använt ett fönster från barndomshemmet i Arboga.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 2 av 8

Helene Larsson, 48 år, är Sveriges första kulturattaché i Serbien. Hon bor i en 150 kvadratmeter stor våning, nästan högst upp och utan hiss, i huvudstaden Belgrad.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 3 av 8

Vardagsrum och sovrum skiljs åt av spegeldörrar som går från golv till tak. Mattypen var vanlig i forna Jugoslavien, denna är från Sarajevo

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 4 av 8

Konstnären Gösta Grähs kommer liksom Helene från Arboga. Hans ödlehorn har troget fått följa med i flyttkarusellen sedan 1980- talet.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 5 av 8

Hotell Moskva är ett av Belgrads äldsta hotell och ett landmärke i staden. Byggnaden är k-märkt.

Foto: RAPHAËLLE MARTINBild 6 av 8

Keramikfigurerna av de vackra äldre kvinnokropparna fick Helene i present av sin faster Mabel Börjesson.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 7 av 8

Helene är tacksam för den stora inbyggda bokhyllan som täcker ena väggen i vardagsrummet. Här ryms både litteratur och arbetsmaterial.

Foto: SNEZANA VUCETIC BOHMBild 8 av 8

Det vilar ett behagligt lugn i Helene Larssons våning, och det är svårt att ta till sig att den ligger mitt i det kreativa kaos som utgör Serbiens huvudstad Belgrad. Det enda som hörs genom den öppna balkongdörren är småfåglarnas kvitter på bakgården blandat med svagt porslinsskrammel och dova röster från grannarna.

Helene Larsson, en av Sveriges åtta kulturattachéer runt om i världen, har bott i Belgrad i drygt tre år och hennes hem används inte bara som bostad utan även som plats för bjudningar av alla de slag, både för vänner och samarbetspartners.

Annons
Annons
Annons