Öppet brev: Varför inte utreda frivillig dödshjälp?

Min far som själv var läkare borde ha fått somna in i lugn och ro, när han själv ville det. Det skriver hans dotter Anna Rundcrantz som ifrågasätter att sjukvårdsministern inte vill utreda frågan om frivillig dödshjälp.

Under strecket
Publicerad

Anna Rundcrantz

Foto: Privat
Annons

Under de senaste veckorna har debatten kring läkarassisterad, frivillig dödshjälp återigen fått kraft. Ett antal namnkunniga läkare har nyligen i en debattartikel i Läkartidningen med gemensam röst samlat sakliga argument varför en utredning bör tillsättas för att se över vår nuvarande lagstiftning. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström tackade nyligen nej till att vara med i tv-studion och debattera med professor Staffan Bergström, och svarade att det inte finns ­någon avsikt att utreda från departementet.

Detta öppna brev kräver klarläggande till vilka sakskäl som finns till varför du anser att vår kunskap inte bör ökas om detta viktiga ämne. Är vår nuvarande regering rädd för utfallet med tanke på den känsliga etiska debatten? Sifo har gjort flera undersökningar om svenska folkets åsikter om frivillig dödshjälp, bland annat 2010, som visade att hela 87 procent, det vill säga nästan 9 av 10 av till­frågade svenskar var för möjligheten till frivillig dödshjälp.

Annons
Annons
Annons