Annons
X
Annons
X

Öppenhet tjänar Sverige väl

Öppenheten mot omvärlden har spelat en väsentlig roll för framväxten av det moderna Sverige och är avgörande för att vi ska hävda oss i framtiden, skriver Tobias Billström (M) och Anna Kinberg Batra (M).

Svenskheten brusar inte upp och gör inte anspråk på att vara entydig, det är därför fullt av motsägelse när någon politisk inriktning försöker göra den till sin egen, skriver Tobias Billström (M) och Anna Kinberg Batra (M).
Svenskheten brusar inte upp och gör inte anspråk på att vara entydig, det är därför fullt av motsägelse när någon politisk inriktning försöker göra den till sin egen, skriver Tobias Billström (M) och Anna Kinberg Batra (M). Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

BRÄNNPUNKT | NATIONALDAGEN

Det är viktigt att ansvarskännande partier värnar att Sverige fortsätter att vara ett land byggt på mångfald och respekt.
Tobias Billström, Anna Kinberg Batra

I dag firar vi Sverige. En nation, som om den själv hade fått välja troligen skulle satt in en liten anspråkslös annons om att ”uppvaktning undanbedes”. Vi är inte de stora gesternas land. Värden som jämlikhet, strävsamhet och driftighet hålls mer kära än någon nationalsymbol. Svenskheten brusar inte upp och gör inte anspråk på att vara entydig, det är därför fullt av motsägelse när någon politisk inriktning försöker göra den till sin egen. Ju mer man ropar efter att vara svensk, desto mindre svensk blir man. Ändå är det just detta Sverige vi älskar - ett hem för många, en plats för mångfald och en vilja att höra samman i våra egenheter. I den andan är det viktigt för Sverige att ansvarskännande partier fortsätter att ta ett långsiktigt ansvar för en hörnsten i det svenska samhällsbygget – öppenheten.

För ett litet land i norr som i år firar 200 år av fred och tidigt förstod att fler behövde vara med och bygga samhället spelar öppenheten en avgörande roll. Samtidigt behöver man påminna om att för många svenskar ligger inte kriget 200 år bort. Många var de som för 70 år sedan kom hit från våra grannländer undan världskrig och nazism. För 25 år sedan härjade kriget återigen i Europa och Sverige blev en fristad för många som flydde från Balkan. Precis då som nu, när människor flyr från Syrien, Afghanistan och Somalia, höjs röster om att Sverige inte har råd och kommer att bli fattigare av att människor söker sig hit. Historien har vid varje givet tillfälle visat att oron varit felaktig. Sverige är i dag rikare än någonsin och har haft en högre tillväxt än nästan alla jämförbara länder. Men öppenheten är inte enbart ett ekonomiskt ställningstagande. Det handlar ytterst om värderingar. Att det är vår skyldighet att utifrån förmåga hjälpa människor i nöd och bidra till att bygga bättre samhällen runt om i världen – att vara en fristad för förföljda och aktivt arbeta för att till exempel alla barn ska få gå i skolan och att tjejer och killar ska ha samma villkor.

Annons
X

**Med vårt jobbmål **och överskottsmål markerar vi tydligt att jobben och ordning i ekonomin är grunden för ett bra samhälle. Men vi är också tydliga med att det inte räcker. Den dynamik som öppnar för fler jobb också i en välutvecklad ekonomi kommer från ett komplicerat samspel mellan människor. Öppenheten mot omvärlden har spelat en väsentlig roll för framväxten av det moderna Sverige och är avgörande för att vi ska hävda oss i framtiden. Vi är därför mycket måna om den överenskommelse alliansen har med Miljöpartiet i migrationsfrågor. Samtidigt är vi djupt oroade för den retorik som Socialdemokraterna och LO använder mot invandring och rörlighet av arbetskraft. I dessa frågor är det viktigt att ansvarskännande partier värnar att Sverige fortsätter att vara ett land byggt på mångfald och respekt, dit människor från hela världen kan komma för kärlek, arbetsmöjligheter, studier och undan krig och förföljelse.

**Vi ser att **arbetskraftsinvandringen har och kommer att vara av stor betydelse för Sveriges framgångar de kommande åren. Vi ser också att Sverige ska kliva fram och vara en fristad och skydd för ännu fler av alla de som runtom i världen utsätts för grymheter få av oss ens kan föreställa sig. Det handlar bland annat om att se hur asylsituationen och stödet för utsatta kvinnor och HBTQ-personer kan stärkas ytterligare.

Invandring, arbetskraftsrörlighet och flyktingmottagande ställer större krav än bara öppenhet. Det behövs ordning och reda, integration och förväntningar på att människor sköter sig och gör rätt för sig. I allt det där kan Sverige mer och behöver göra bättre ifrån sig. Men i grunden behöver vi just vår öppenhet för att klara jobben och välfärden.

TOBIAS BILLSTRÖM (M)

migrationsminister

ANNA KINBERG BATRA (M)

gruppledare och ordförande riksdagens finansutskott

Annons
Annons
X

Svenskheten brusar inte upp och gör inte anspråk på att vara entydig, det är därför fullt av motsägelse när någon politisk inriktning försöker göra den till sin egen, skriver Tobias Billström (M) och Anna Kinberg Batra (M).

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X