Annons
X
Annons
X

”Öppenhet krävs om Södra BB:s räddning”

Alliansen har lovat att Södra BB-konceptet ska bli kvar inom Stockholms läns landsting. I Ella Bohlins replik till barnmorskorna som är oroade över att valfriheten i förlossningsvården är hotad blir det tydligt att hennes löfte ännu så länge är tomma ord. Vi kräver garantier, skriver två S-politiker i Stockholms läns landsting.

Förlossningsvården
Foto: Ingvar Karmhed

REPLIK | FÖRLOSSNINGAR

Södra BB är en viktig verksamhet inom förlossningsvården i Stockholms läns landsting, och ett verkligt föredöme vad gäller exempelvis bemanning, där en barnmorska är närvarande i rummet hela den tid som du befinner dig i aktiv förlossning. Mödravård, förlossning och eftervård är tätt sammanlänkade i en vårdkedja och verksamheten är barnmorskeledd.

Vi socialdemokrater har varit tydliga med att vi vill att Södra BB-konceptet ska finnas kvar. Vi har varit lika tydliga med att de eftersatta och undermåliga lokalerna för den övriga förlossningsverksamheten på SöS måste renoveras. Det är särskilt angeläget att modernisera vården för de för tidigt födda barnen – där en högre standard bokstavligen är livsavgörande. I valet mellan att behålla Södra BB i befintliga lokaler och modernisera förlossnings- och neonatalavdelningarna blev det uppenbart att Södra BB måste flytta. Därför har vi klargjort för den styrande alliansminoriteten att vi tycker att flytten av konceptet till Södertälje sjukhus är vettigt.

Men det oroar oss att det som i december lanserades som Södra BB:s räddning – att flytta till Södertälje sjukhus – kanske bäst kan beskrivas som en utdragen och omständlig nedstängning av Södra BB. Det är att ljuga för medborgarna. Vi tycker att det vore ärligare och bättre att ha en sanningsenlig diskussion om vilken förlossningsvård vi vill ha i Stockholms län.

Annons
X

Vi vet vad vi socialdemokrater vill: Utöver att vi vill bevara konceptet Södra BB och se till att alla förlossningslokaler i länet håller bästa möjliga standard ser vi två särskilt viktiga förbättringsområden inom förlossningsvården. Vi vill därför också ha besked från Alliansen kring hur kvaliteten kan höjas och hur vi säkrar verklig valfrihet.

**• Kvaliteten i förlossningsvården. **

Förlossningsvården i Stockholms läns landsting är på många sätt i världsklass och de allra flesta upplever att de har fått en trygg och säker förlossning. Men samtidigt visar Socialstyrelsens nypublicerade statistik att det finns betydande skillnader i förekomst av allvarliga förlossningsskador, mellan olika landsting och mellan olika sjukhus. Totalt drabbades 3,6 procent av kvinnorna i Sverige 2014 av allvarliga förlossningsskador, det vill säga de allvarligaste sorternas bristningar (som klassas som tredje och fjärde gradens bristningar). I Stockholm är motsvarande siffra 4,9 procent. Bland förstföderskorna i vårt län drabbades så många som 7,9 procent. Så ska det inte vara. Och så behöver det inte vara. Tillsammans borde vi kunna enas om en nollvision för förlossningsskador, och använda de 84,5 miljonerna som regeringen satsar bara i år på förlossningsvården för att öka bemanningen och satsa på barnmorskorna genom vidareutbildning för att förebygga och motverka förlossningsskador.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **• Verklig valfrihet. **

  Idag är det något av ett lotteri för kvinnorna som ska föda, om de kommer att få föda där de valt. Hänvisningsstatistiken, det vill säga hur många som tvingas åka till ett annat sjukhus än det de valt, varierar över året, men är konstant högre än innan vårdvalets införande 2008. Det är direkt länkat till att kapaciteten inte är tillräcklig, landstinget måste exempelvis påskynda de försenade planerna att starta förlossningsverksamhet på S:t Görans sjukhus. Vi måste också skapa förutsättningar för personal och sjukhusledningar att utveckla olika sorters vård, som utgår från ett patientsäkert sätt att möta de behov och de förhoppningar som föräldrar ställer på förlossningsvården. Valfriheten inom Stockholms läns förlossningsvård kan inte vara avhängigt enbart Södra BB:s existens. För att uppnå det måste vi ha en förutsättningslös diskussion om ersättningssystem och hur mycket förlossningsvården ska få kosta.

  Är Alliansen villig att arbeta tillsammans med oss, barnmorskorna och föräldrarna i Stockholms län för att behålla Södra BB-konceptet, höja kvaliteten och patientsäkerheten samt säkra sann valfrihet? Vi kräver garantier. Vår dörr är alltid öppen för en framåtsyftande diskussion om hur vi tillsammans kan göra steget in i föräldralivet till det bästa möjliga för de blivande föräldrarna i Stockholms län.

  Dag Larsson (S)

  sjukvårdslandstingsråd i opposition för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting

  Nina Portocarrero Flores (S)

  gruppledare för Socialdemokraterna i Programberedningen för barn, unga och förlossningsvård i Stockholms läns landsting

  Dag Larsson och Nina Portocarrero Flores Foto: Pressbilder
  Annons
  Foto: Ingvar Karmhed Bild 1 av 2

  Dag Larsson och Nina Portocarrero Flores

  Foto: Pressbilder Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X