Annons

Opinionsläget joker i politiken 2020

Sveriges nya politiska landskap ser ut att befästas under 2020.

Men ett svagt opinionsstöd för S och L kan samtidigt skapa oro i januarisamarbetet.

Under strecket
Peter Wallberg / TT
Publicerad

Ska opinionsvinden blåsa snålt om statsministern och S-ledaren Stefan Löfvens parti 2020?

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 7

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ska försöka få partiet att hålla sig över riksdagsspärren i opinionen under 2020, det första hela året för henne som L-ledare. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 2 av 7

Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) kommer att synas mindre i politiken och riksdagen under 2020. Fram till hösten är hon föräldraledig. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 3 av 7

Ska Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kunna blicka upp mot stigande opinionssiffror under 2020?

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 4 av 7

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har varnat för att försöka gå fram i ohelig allians med M, KD och SD igen om regeringen gör stora förändringar i arbetsrätten. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 5 av 7

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) lunchade med SD:s Jimmie Åkesson i somras och i november tog M-ledaren Ulf Kristersson steget och följde efter, med en kaffe. Det bäddar för mer samarbete i trion 2020. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TTBild 6 av 7

För miljöministern, vice statsministern och MP-språkröret Isabella Lövin väntar ett år med en ny klimathandlingsplan och svåra beslut om Preems raffinaderi i Lysekil.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 7 av 7

Politikåret 2020 ser ut att starta betydligt mindre dramatiskt än 2019. Då fick Sverige ett nytt politiskt landskap efter att Centern och Liberalerna ingick januariavtalet med de rödgröna regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors ser inga tecken på att det samarbetet ska spricka under 2020. Han pekar på att de fyra partierna hittills lyckats undvika uppslitande konflikter och visat kompromissvilja. Dessutom ser partierna fram emot att januariavtalet nu börjar leverera i form av konkret politik.

Annons
Annons
Annons