Annons

Ivar Arpi:Opinionsläget fick styra regeringen i flyktingkrisen

Inrikesminister Anders Ygeman och justitieminister Morgan Johansson. De har en annan minnesbild än Migrationsverket om vilken information som fanns under 2015.
Inrikesminister Anders Ygeman och justitieminister Morgan Johansson. De har en annan minnesbild än Migrationsverket om vilken information som fanns under 2015. Foto: Tomas Oneborg
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

“Informationen”. Inrikesminister Anders Ygeman gör citationstecken i luften kring ordet. “Det finns i varje krissituation olika informationer som pekar åt olika håll.” SNS arrangerar seminarium (7/4) om flyktingmottagandet hösten 2015. Moderatorn och journalisten Helena Blomqvist har just ställt frågor kring det faktum att både Gudrun Antemars betänkande och Riksrevisionens granskning från i år visade samma sak – regeringen agerade inte på information de fick från Migrationsverket om att migrationen till Sverige ökade. På frågestunden återkommer frågan. “Så fort regeringen hade information så agerade vi. Vi agerade tidigt”, svarar Ygeman.

Huvudscenariot i Migrationsverkets juliprognos var att det skulle komma 77 000 asylsökande. Betydligt lägre än de 163  000 som faktiskt kom. Redan under sensommaren fick Migrationsverket starka indikationer på att man var helt fel ute, vilket tydligt syns på de veckorapporter de lämnade till Regeringskansliet. Regeringen och Regeringskansliet fick ganska snart efter att juliprognosen lämnats mer information än den som fanns i Migrationsverkets prognos, menar både Gudrun Antemar och Riksrevisionen.

Annons
Annons
Annons