Sofia Nerbrand:Opinionskriget är här

Sofia Nerbrand

Idag är det folkomröstning i Italien och presidentval i Österrike. Nästa år är det val i Tyskland och Frankrike. Brexit och president Trump är 2016 års skrällar. Dessa nationella val bildar ett internationellt mönster: högernationalister utmanar universella rättigheter och kosmopolitiska ideal. Det liberala öppna samhälle som vi tagit för givet skälver underifrån.

Under strecket
Publicerad
Polens president mötte Sveriges statsminister på onsdagen.

Polens president mötte Sveriges statsminister på onsdagen.

Foto: Jessica Gow/TT
Annons
Polens president mötte Sveriges statsminister på onsdagen.

Polens president mötte Sveriges statsminister på onsdagen.

Foto: Jessica Gow/TT
Polens president mötte Sveriges statsminister på onsdagen. Foto: Jessica Gow/TT

Polens president, Andrzej Duda, kom till Sverige i onsdags och träffade statsminister Stefan Löfven. Duda tillhör det styrande högerpartiet Lag och Rättvisa (PiS). Den polska regeringen vill stärka traditionella katolska och nationella värderingar, och den har kringskurit författningsdomstolen och försöker styra de statliga polska medierna.

Samma dag som president Duda besökte Stockholm ställde sig hans partivänner bakom ett nytt förslag om att inskränka mötesfriheten genom att minska möjligheterna till motdemonstrationer till samlingar som kyrkan och staten står bakom.

EU-kommissionen har tidigare i år – för första gången någonsin – börjat utreda huruvida ett EU-land vandrar bort från demokrati. Polens premiärminister och utrikesminister har klagat högljutt och anfört att omvärlden ska respektera det polska folkets vilja och traditioner.

Annons
Annons

Universella mänskliga rättigheter och demokrati står mot nationellt självbestämmande och suveränitet.

Universella mänskliga rättigheter och demokrati står mot nationellt självbestämmande och suveränitet.

Med anledning av Dudas besök drabbade Sverigedemokraten Björn Söder, som sitter i riksdagens utrikesutskott, och Liberalernas utrikespolitiska talesperson, Birgitta Ohlsson, samman i P1-morgon häromdagen. 

Björn Söder poängterade gång på gång att EU skulle vara ett ”socialliberalt” projekt, och att det är bra att unionens makt minskar. Birgitta Ohlsson påminde korrekt att EU vilar på universella värden som ska gälla för alla människor, oavsett land, tro och politisk uppfattning. Birgitta Ohlsson kritiserade ”vulgärnationalismen” i Europa, medan Björn Söder framhärdade att omvärlden inte har rätt att lägga sig i Polens interna angelägenheter.

Politiker med auktoritära ideal och mål brukar ha den senare uppfattningen. Det är läskigt att den äter sig in i Europa på ett så påtagligt vis. 

Idag är det presidentval i Österrike och de två kandidaterna är minst lika olika som Söder och Ohlsson. 

Högernationalisten Norbert Hofer från FPÖ och kosmopoliten Alexander Van der Bellen gör anspråk på posten som president. 

När FPÖ kom med i regeringen i Österrike 1999 riktade EU sanktioner mot landet, för att markera det oacceptabla i en glidning bort från universella mänskliga rättigheter och demokrati. Idag törs eller orkar inte ett skadeskjutet EU göra detta. I år har vi sett britterna rösta för brexit, nästa år ska fransmännen och tyskarna gå till val. 

Annons
Annons

Även italienarna säger sitt i en folkomröstning om Italiens författning under söndagen. Det är belysande vilka som står på ja respektive nej-sidan: socialdemokrater, liberaler och andra mittenpolitiker står mot populister, konservativa, nationalister, kommunister och separatister.

Europa håller på att polariseras och dess institutioner som bär internationalism, demokrati och öppenhet kan komma att falla.

Europa håller på att polariseras och dess institutioner som bär internationalism, demokrati och öppenhet kan komma att falla. Per T Ohlsson påminner i sin söndagskrönika om faran med att ta dem för givet:

”Keynes beskrev tiden närmast före första världskriget, på franska la belle époque, som en fredlig och blomstrande era med stadiga tekniska och ekonomiska framsteg. En invånare i London kunde handla, resa och investera nästan var som helst i världen utan att möta några hinder i form av nationella gränser och rivaliteter:

´Men viktigast av allt var att han betraktade dessa tingens tillstånd som normala, säkra och varaktiga.´

Sedan gick det som det gick.”

Den största faran för säkerheten i Europa är om den stora majoriteten inte känner om grodan i grytan – det öppna samhället – håller på att dö när polariseringen och nationalismen når kokpunkten. 

Ingen ska kunna säga att de inte förstod vad som höll på att hända. De ifrågasatta etablerade medierna, intellektuella, politiker, akademiker rapporterar gång efter annan om detta.

Var uppmärksamma, var vaksamma, var aktiva. Opinionskriget är redan här.

SOFIA NERBRAND är redaktör i Säkerhetsrådet.

Lästips! Den nationalistiska högern formerar sig globalt i ”World National-Conservative Movement” för att motarbeta globalisering och internationella eliter. Vladimir Putins Ryssland är förebilden. Läs mer om detta i New York Times.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons