Annons

Opiatepidemi tar årligen tiotusentals liv

Ariel Eliaz, som tidigare varit opiatberoende och som nu arbetar med narkotikamissbrukare i New York.
Ariel Eliaz, som tidigare varit opiatberoende och som nu arbetar med narkotikamissbrukare i New York. Foto: Tina Magnergård Bjers/TT

När jobbet i telefonbanken blev för tungt gjorde Ariel Eliaz som sina kollegor – han dövade sig med smärtstillande tabletter. Det ledde till ett heroinmissbruk som höll på att ta hans liv.

Historien är inte ovanlig i ett USA som härjas av en opiatepidemi som årligen tar tiotusentals liv. I nästa vecka väntas president Donald Trump utlysa katastroftillstånd.

Under strecket
TT
Publicerad

Ariel Eliaz arbetar med narkotikamissbrukare i New York i USA där opiatepidemi årligen tar tiotusentals liv.

Foto: Tina Magnergård Bjers/TTBild 1 av 2

– Jag är orolig för USA. Varenda människa knaprar piller, jag vet inte om utvecklingen går att vända, säger Ariel Eliaz, som tidigare varit opiatberoende.

Foto: Tina Magnergård Bjers/TTBild 2 av 2

Vid en presskonferens i dagarna beskrev Donald Trump opiatkrisen som ett "massivt problem" som hans regering vill hantera på "absolut rätt" sätt – samt svarade jakande på frågan om han tänker uppfylla sitt vallöfte och utlysa katastroftillstånd. Det skulle bland annat göra det enklare att använda federala pengar för opiatinsatser.

Ariel Eliaz, som arbetar på ett boende för människor som är på väg att ta sig ur beroende, är dock tveksam till att det gör någon skillnad.

Annons
Annons
Annons