Annons
X
Annons
X

Operationer fel väg mot fetmaepidemi

Vi anser att fokus i den viktiga frågan om fetman ska flyttas från individ till samhälle, från operationer av redan drabbade till ett aktivt, brett förebyggande folkhälsoarbete, skriver åtta allmänläkare.

Vi svenskar äter mest godis i hela världen, dubbelt så mycket som EU-genomsnittet, skriver åtta läkare.
Vi svenskar äter mest godis i hela världen, dubbelt så mycket som EU-genomsnittet, skriver åtta läkare. Foto: FRIDA HEDBERG

BRÄNNPUNKT | FOLKHÄLSA

Vi svenskar äter mest godis i hela världen, dubbelt så mycket som EU-genomsnittet.
Fredrik Settergren, Anna Drake, Ingrid Eckerman, Bertil Hagström, Olle Hellström, Lars Jerdén, Robert Svartholm och Margareta Troein Töllborn

Folkhälsomyndigheten konstaterar att ungefär varannan svensk nu har övervikt eller fetma.

Få som har besökt en badstrand eller en skolgård på senare år förvånas över siffrorna. Vi allmänläkare ser det varje dag på våra mottagningsrum och i våra blodsockerlistor.

Annons
X

Vi, och alla andra inom sjukvården, har ett stort och viktigt ansvar gentemot individen och de flesta av oss tar det på allvar. Vi skriver ut recept på fysisk aktivitet, ger kost- och livsstilsråd, mäter midjemått och anmäler till nationella diabetesregistret.

**På väg från arbetet **möts vi sedan av annonspelare med reklam för kakor. I stormarknader (dit de flesta åker bil) tronar tio meter breda och två meter höga väggar med bara godis inte långt från kassorna. Man placerar strategiskt choklad invid tamponger och bindor och på alla andra tänkbara ställen för att maximera försäljningen.

Vi svenskar äter mest godis i hela världen, dubbelt så mycket som EU-genomsnittet. Den minsta förpackningen popcorn på biografen räcker utan problem till två vuxna, den största är svår att bära med sig. Varje svensk dricker i genomsnitt 66 liter läsk per år. En chipstillverkare har lyckats lansera konceptet fredagsmys och erbjuder allt större påsar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Vi bygger outtröttligt **fler shoppingcenter dit man åker bil och vid skolorna trängs skjutsande föräldrar på morgnarna.

  I operationssalarna står samtidigt våra kirurgkolleger och genomför cirka 8 000 permanenta magsäcksoperationer varje år. Det är nästan en i timmen, dygnet runt, alla dagar. Även det märks på vårdcentralerna där allt fler dyker upp med besvärliga och svårbehandlade komplikationer.

  Nu börjar man också operera barn från 13 år på försök. En ny metod där man med hjälp av en slang inopererad i magsäcken, via en ventil, tömmer ut en tredjedel efter varje måltid har utvecklats.

  Operationer mot fetma kan vara livräddande. Vetenskapligt kan man visa att det är det mest effektiva sättet att få patienter att minska i vikt. Men är det rimligt att det har blivit ett av våra vanligaste kirurgiska ingrepp? Är det inte cyniskt att vi inte gör mer för att förebygga att barn och vuxna blir så överviktiga att den enda lösningen sedan är att permanent koppla förbi deras magsäck? Särskilt som forskningen tydligt visar att den kraftiga ökningen av fetma och övervikt de senaste årtiondena beror på fullt åtgärdbara samhällsfaktorer. Genetik spelar en stor roll i det enskilda fallet men förändringen under den tid problemet har ökat ligger i hur vi lever.

  Det finns många förebilder i världen som vågat mycket mer med bra resultat. Informationskampanjer, fler grönområden, förbättrad stadsplanering, idrott i skolan, skatt på socker som finansierar borttagen moms på grönsaker, förbud mot läskförsäljning i skolmiljö och minskad exponering av godis i butikerna är bara några exempel.

  **Vi allmänläkare **och våra medarbetare på vårdcentralerna är beredda att ta vårt ansvar. Men vi är bara en liten del av ett stort pussel. En mycket större gemensam kraftansträngning behövs.

  Det vi efterfrågar är att politiker vågar fatta obekväma beslut, att konsumenter ställer krav på sina butiker och att producenter och marknadsförare tar ett samhällsansvar i sina kampanjer.

  Vi anser att fokus i den här viktiga frågan ska flyttas från individ till samhälle, från operationer av redan drabbade till ett aktivt, brett förebyggande folkhälsoarbete där vi alla gemensamt tar ansvar.

  FREDRIK SETTERGREN

  allmänläkare, Uppsala

  ANNA DRAKE

  allmänläkare, Järfälla

  INGRID ECKERMAN

  chefredaktör AllmänMedicin, f d folkhälsoläkare, Stockholm

  BERTIL HAGSTRÖM

  med dr, allmänläkare Göteborg

  OLLE HELLSTRÖM

  med dr, allmänläkare, Borlänge

  LARS JERDÉN

  projektledare Svenska Läkaresällskapet, allmänläkare, Borlänge

  ROBERT SVARTHOLM

  allmänläkare, Boden

  MARGARETA TROEIN TÖLLBORN

  professor, allmänläkare, Lund

  Mer debatt om maten vi äter:

  Läs även

  Kan du tänka dig att äta mindre kött? svd.se Är det bra att skolor har köttfria dagar? svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Vi svenskar äter mest godis i hela världen, dubbelt så mycket som EU-genomsnittet, skriver åtta läkare.

  Foto: FRIDA HEDBERG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X