"Operation Costa" överklagas till högsta instans

Tingsrätten och hovrätten gjorde delvis skilda bedömningar om polisoperationen. Nu vill den man som dömts att Högsta domstolen tar upp fallet. Arkivbild.
Tingsrätten och hovrätten gjorde delvis skilda bedömningar om polisoperationen. Nu vill den man som dömts att Högsta domstolen tar upp fallet. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den omtalade operationen Costa – där polis infiltrerade narkotikasmugglande svenskar i Spanien – bör bli en fråga för högsta instans.

Det tycker den dömde man som nu vill bli friad då han anser att han aldrig hade begått brottet utan polisens provokation.

Under strecket
Erika Nekham/TT
Publicerad
Annons

I februari förra året genomfördes en transport av närmare 400 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen, nordväst om Stockholm. Några timmar efter att den anlänt slog polisen till. Två män, en 40-åring och en 58-åring, som varit iblandade i transporten åtalades senare för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Transporten var i själva verket en så kallad kontrollerad leverans som myndigheterna följt hela vägen genom Europa och chauffören var egentligen en tysk tulltjänsteman. Männen hade varken varit medvetna om det eller att ”Ivan”, en man de samarbetat med kring smugglingen, var en polisinfiltratör.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons