Operakällaren i ny skrud

Gamla, fina restaurangpalatset Operakällaren renoveras i sommar i design- och arkitekttrion Claesson Koivisto Runes, CKR:s regi.

Under strecket
Publicerad
Arkitektfirman CKR:s skiss över Operakällaren som den ser ut när renoveringen är klar.

Arkitektfirman CKR:s skiss över Operakällaren som den ser ut när renoveringen är klar.

Annons

En större kontrast än den mellan Operakällarens pampiga och överdådiga gyllene interiörer och CKR:s ljusa, strama nyminimalism är till en början svår att föreställa sig.
– Ambitionen är att det ska kännas samtida. Men det är ju inget rymdskepp vi ska ställa in. Det rör sig om väldigt skyddade miljöer, det är inte många ingrepp som är tillåtna, säger Mårten Claesson från CKR:s vita, vita arkitektkontor på S:t Paulsgatan.
Han försäkrar att de tre nalkas uppdraget med all tillbörlig respekt.
Den som till äventyrs besökt Operakällaren nyligen och tittat vid sidan av förra sekelskiftets stuckaturer har kanske observerat att det är lite ruffigt.

Den senaste renoveringen ägde rum 1955–1961 under ledning av Peter Celsing, den epokens stigande arkitektstjärna, sedermera bland annat ansvarig för Riksbanken och Kulturhuset. Arbetet drog ut på tiden och skapade huvudvärk inte minst hos dåvarande krögaren Tore Wretman. ”Skandalprojekt”, blev omdömet och det omfattande terrassbygget ut mot Strömgatan blev en bidragande orsak till att dåvarande chefen för Byggnadsstyrelsen fick avgå.
CKR:s renovering av den stora restaurangsalen innebär nya färger och textilier. En mörkblå skala i kombination med vitt.
– Men mest blir att rensa upp, att ta bort gardiner, addera teknisk belysning. Allt egentligen jobb som inte direkt syns, men som ändå märks.
Den stora förändringen sker på verandan, skapad på 60-talet och inte k-märkt.
– Jag älskar Celsing, det gör jag. Men historien har sin gång, konstaterar Mårten Claesson.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons