Opec drar ned oljeproduktionen

Under strecket
Publicerad
Annons

OSLO Opec ska minska oljeproduktionen med 1,5-1,7 miljoner fat olja per dag genom att begränsa fusket med kvoterna.
Samtidigt legitimeras en del av fusket genom att man höjer produktionstaket med 1,3 miljoner fat per dag. Det beslöt oljekartellen i informella möten i Wien, enligt Opecs ordförande Rilwanu Lukman.
Att Opec i september beslöt sig för att inte ändra sina kvoter berodde mycket på att arabländerna inte ville framstå som att de dansar efter USA:s pipa. Nu har motståndet mot ett eventuellt amerikanskt angrepp på Irak mjuknat, efter en intensiv diplomatisk verksamhet från USA.
Samtidigt varnar Saudiarabien för att oljepriset kan rasa under 20 dollar fatet när vintern är slut, om inte produktionen minskas nu.
Oljepriset ligger på drygt 26 dollar per fat för Nordsjöolja, men prisnivån hålls uppe på grund av rädslan för ett nytt krig i Mellersta Östern. Den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld sade i går att ”det är ingen tvekan om att Irak har massförstörelsevapen” när han talade till
amerikanska trupper i Doha i Qatar.
Iran meddelade i går att det kan producera 500 000 fat mer än vad det gör i dag om det blir ett nytt krig. Samtidigt underströks det att det inte var säkert att detta skulle ske.
Oljemarknaden påverkas också av den tio dagar långa strejken inom oljeindustrin i Venezuela. Där har oljeproduktionen mer än halverats och strejkbrytare har satts in för att lasta oljetankrar.

Björn Lindahl

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons