Ont om tid för avtal om utländska företag

Klockan börjar närma sig fem i tolv för Svenskt Näringsliv och LO. Försöken att komma överens om hur utländska företag som blir tillfälliga medlemmar i en arbetsgivarorganisation ska behandlas, måste lyckas inom en dryg vecka. Men i går när LO:s avtalssekreterare diskuterade frågan fanns fortsatta oklarheter.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den stora frågan är vad som ska gälla vid oenighet mellan fack och arbetsgivare när löner och villkor för utländsk arbetskraft ska bestämmas. Något formellt avtal handlar det inte om mellan LO och Svenskt Näringsliv. Det som diskuterats av och till sedan början av februari, när de båda organisationerna blev överens om att göra ett försök, är vad som kallas en gemensam rekommendation till sina respektive förbund.
Hur rekommendationen ska införlivas i respektive kollektivavtal ska dock avgöras mellan fackförbunden och arbetsgivareförbunden.

Frågan är dock vad som ska stå i rekommendationen. Ska den få något värde, måste LO och Svenskt Näringsliv klara ut vad som gäller om de förbundsvisa parterna inte blir överens. LO:s krav är att dokumentet måste innehålla en modell för tvistelösning. Hur långt Svenskt Näringsliv kan sträcka sig för att gå LO till mötes är dock oklart.
Uppdraget från avtals- sekreterarna till LO:s förhandlare var i går att nya klargörande behövdes från Svenskt Näringsliv.
Trots att
ett nytt möte bestämdes finns det en viss optimism inom LO att en upp- görelse ska vara möjlig. Sam- tidigt börjar åtminstone Elektrikerförbundet och Byggnads och deras arbetsgivarmotparter få bråttom. Nästa fredag träffar Elektrikerna sina arbetsgivare för att byta avtalskrav och i mitten av september är det Byggnads tur.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons