Annons

Victoria Seemann:Önsketänk om nyanlända

Stefan Löfven (S) har inga lösningar för att få nyanlända i arbete.
Stefan Löfven (S) har inga lösningar för att få nyanlända i arbete. Foto: Jessica Gow/TT

Från Jämtland hörs missnöjda röster över den nya anvisningslagen som resulterat i färre nyanlända. Kommunerna i länet vill öka sin befolkning och hävdar att de har både bostäder och jobb som räcker till (SvD 21/2–2017). Den ändrade lagen gör att nyanlända numera fördelas efter beräkningar om kommuners jobbmöjligheter, befolkningsstorlek och tidigare mottagande.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Samma bild av invandring som möjlighet för att vända den negativa utvecklingen i avfolkningsbygder togs upp i söndagens SVT Agenda. I debatten mellan Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna betonades ökat statligt ansvar, effektivare avvisningar och hårdare krav på att nyanlända flyttar dit jobben finns. Saknades gjorde en diskussion om de stora reformer som i realiteten skulle krävas för att få fler nyanlända i arbete.

Som ett exempel var arbetslösheten i Jämtlands län 4,8 procent bland inrikesfödda men 32,5 procent för utrikesfödda under 2016. När Dagens Samhälle granskade jobbstatistiken fann de att arbetslösheten bland utrikesfödda är 25 procent eller högre i över hälften av Sveriges kommuner (19/10–2016). På nationell nivå är arbetslösheten 4,3 procent bland inrikesfödda.

Annons
Annons
Annons