Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Elisabet Andersson: Kan man bygga en stad med fluffiga ord?

[object Object]
Takterrass i city, enligt fastighetsbolagets vision. Foto: Schmidt Hammer Lassen

Det hela har sina komiska poänger. Vi är ett gäng som bjudits in till en slags VIP-visning av ”The Hästen block, as we call it”.

Det handlar alltså om ett nytt hus, nästan lika högt som en Hötorgsskrapa, som planeras i kvarteret Hästen bakom NK i Stockholm. Fastighetsägaren Pembroke Real Estate, som äger Passagenhuset i korsningen Regeringsgatan–Mäster Samuelsgatan, planerar att riva och bygga nytt. Nu har man tagit pr-byrån Prime till hjälp.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Pr-konsulten Tomas Rudin, tidigare kommunalpolitiker (S) i stadsbyggnadsnämnden, hälsar välkommen. Pembrokes Europachef Mark Takeuchi beskriver det nya huset i termer av ”downtown vibracy” och ”outstanding design”.

  Annons
  X

  Här finns allt man kan önska: svartklädd dansk arkitekt och löften om cykelparkering och trolska takterrasser. Ja, det talas till och med om en ”farmers market”.

  Det finns något sympatiskt med att en fastighetsägare bjuder in en lite vidare krets för att visa vad som är i görningen. Vi talar ju om en stor förändring mitt i huvudstaden. Men är det så här den demokratiska processen kring rivningar och stora nybyggen i Stockholms city ska gå till?

  Det framgår att Pembroke under lång tid tillsammans med tjänstemän på Stockholms stadsbyggnadskontor arbetat med projektet. En mängd arkitektkontor har fått i uppdrag att rita på en nybyggnad; pengar och arbetstimmar har plöjts ned i projektet.

  Men något är fel i tågordningen. Politikerna i stadsbyggnadsnämnden har inte ens beslutat om ett så kallat start-PM för projektet.

  Ändå har det internationella fastighetsbolaget Pembroke satsat rejäla summor i sina byggplaner. Det framstår som ett på många sätt ambitiöst arbete – som också innebär att fastighetsägaren har ett rejält försprång framför allmänheten när den demokratiska processen drar igång. Samtidigt är risken att Stockholms stad surrat fast sig vid en hög exploatering.

  När stora summor redan har investerats – går det då att backa bandet och börja tala om grundfrågan, det vill säga om det är rimligt att riva det befintliga 70-talshuset, ritat av Bengt Lindroos, och bygga denna höga nybyggnad invid NK?

  Åter igen verkar saker ske i fel ordning i Stockholms city. Det är inte minst ett resultat av att Stockholms stad saknar en tydlig hållning för hur man vill utveckla city – vad ska göras, vilka stråk lämpar sig för nya hushöjder och hur vill man resonera om stadsmiljön bortom fluffiga ord och visioner?

  Man kan tycka vad man vill om Stockholms modernistiska city. Men det är en plats där människor från hela Stockholmsregionen rör sig, och det är dessutom en ovanligt medvetet komponerad modernistisk miljö.

  Det är självklart en miljö som förtjänar att tas på allvar. Det är också en miljö som skulle må bra av fler bostäder, vilket Stockholms stad naturligtvis kan kräva av de exploateringssugna fastighetsbolag som vill bygga dyra kontor i city.

  Att i bostadskrisens tidevarv försöka ge projekten legitimitet med ett fjuttigt antal lägenheter – i ”The Hästen block” cirka 25 stycken – bidrar nog främst till komiken. Det bidrar varken till lösningen av bostadsfrågan eller frågan om liv i city.

  Annons

  Takterrass i city, enligt fastighetsbolagets vision.

  Foto: Schmidt Hammer Lassen Bild 1 av 2

  Pembroke Real Estate planerar att riva Passagenhuset vid NK, för att bygga ett komplex i helt ny skala. Danska arkitektkontoret Schmidt Hammer Lassen har ritat.

  Foto: Schmidt Hammer Lassen Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X