Annons
X
Annons
X

”Onormalt att två länder tar så stort ansvar”

Sverige och Tyskland tar emot hälften av alla syriska flyktingar i Europa. Det är orimligt, menar Vincent Cochetel, UNHCR:s Europachef på Sverigebesök. Han vill att EU ska bötfälla medlemsländer som inte tar ett solidariskt ansvar.

Situationen för flyktingar i Syrien är den värsta sedan andra världskriget, enligt Vincent Cochetel, UNHCR:s Europachef.
Situationen för flyktingar i Syrien är den värsta sedan andra världskriget, enligt Vincent Cochetel, UNHCR:s Europachef. Foto: TOMAS ONEBORG

**Sedan inbördeskriget **i Syrien bröt ut har 175 000 syrier tagit sig till Europa för att söka skydd. Två länder har tagit emot hälften, Sverige och Tyskland.

Under torsdagen besökte UNHCR:s Europachef Vincent Cochetel Migrationsverkets verksamhet i bland annat Märsta. Han framhöll såväl kvaliteten i det svenska flyktingmottagandet, som bristen på solidaritet från merparten av EU:s 28 medlemsländer.

– Det är onormalt att två länder tar så stort ansvar. Det innebär inte att Sverige och Tyskland ska förändra sitt mottagande, utan att övriga medlemsländer ska visa samma engagemang.

Annons
X

Vissa länder följer inte lagstiftningen och normalt sett borde de konfronteras med finansiella sanktioner.
Vincent Cochetel

Vincent Cochetel framhöll att problemet kräver en snar lösning. Han betecknar den humanitära situationen i Syrien, tillsammans med Irak och en rad andra konflikthärdar, som ”den värsta sedan Andra världskriget”.

– Det är inte över på länge. Europa måste vara förberett men har inte vaknat upp än. Turkiet har tagit emot lika många syriska flyktingar på två månader som EU på tre år.

Vad talar för att övriga EU-länder kommer att ta ett ökat ansvar när det gäller flyktingmottagandet?

– Tyskland har väckt frågan om kvotering. Det är viktigt att Cecilia Malmströms efterträdare som kommissionär med ansvar för flyktingfrågor, Dimitris Avramopoulos, utreder vilka kriterier som ska gälla vid en sådan kvotering.

Eftersom det redan finns ett regelverk, Dublinförordningen, som avgör vilket land som har ansvar att pröva en asylansökan borde dagens snedfördelning av flyktingmottagningen inte existera, menar Vincent Cochetel.

– Vissa länder följer inte lagstiftningen och normalt sett borde de konfronteras med finansiella sanktioner. Tyvärr händer inte detta på asylområdet, men det är ett verktyg som kommissionen skulle kunna använda som påtryckningsmedel.

Vincent Cochetel oroas över att det finns få lagliga vägar in i ett Europa, där flyktingar möts av taggtrådsskyddade gränser från Bulgarien i öster till de spanska enklaverna Ceuta och Melilla i väster.

– Europa är taggtråd, så flyktingar kommer att fly över den enda öppna gränsen, som är Medelhavet.

UNHCR ser nu över en rad lösningar som skulle skapa fler lagliga vägar till Europa och därmed minska riskerna att dö i undermåliga farkoster på Medelhavet eller att hamna i händerna på en cynisk smugglingsindustri.

**Bland förslagen finns **flyktingvisum för studenter och fonder ur vilka flyktingar ska kunna låna pengar till organiserade resor. Ett annat förslag är att låta frivilligorganisationer sponsra resor och ta ett visst ansvar för flyktingars grundläggande behov, som att hjälpa till med boende, när de anländer till EU.

Är det rimligt att tro att detta kommer att hindra människor att söka sig till Europa via Medelhavet?

– Om du har legala alternativ att ta dig till Europa så, ja. Jag tror människor skulle tänka sig för två gånger innan de tar risken att dö på Medelhavet eller hamna i långvariga förvar. Men så länge legala alternativ inte finns, så kommer flyktingar att ta risker.

Såväl den förra regeringen som den nuvarande omdirigerar pengar från bistånd till flyktingmottagande, för att hantera ökade kostnader för det senare. Hur ser UNHCR på det?

– Jag kan inte ha en åsikt om vad den svenska regeringen och riksdagen beslutar om i budgetfrågor. Men man måste hitta flexibla lösningar, eftersom flyktingströmmar ökar och minskar. Sverige har samtidigt varit världens femte största bidragsgivaren till UNHCR i år, det är viktigt för folk att komma ihåg.

Annons
Annons
X

Situationen för flyktingar i Syrien är den värsta sedan andra världskriget, enligt Vincent Cochetel, UNHCR:s Europachef.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X