Annons

”Onödigt dyster bild av framtida pensionerna”

Per H Börjesson.
Per H Börjesson. Foto: Veronica Johansson

Premiepensionssystemet är en stor succé med en genomsnittlig avkastning på 7,5 procent per år. De pensionsprognoserna som räknas fram är alltför försiktiga, och underskattar värdet av premiepensionerna. Det skriver Per H Börjesson, Investment AB Spiltan.

Under strecket
Publicerad

Ränta-på-ränta är världens åttonde underverk enligt Albert Einstein. Det innebär att det är just avkastningen på den tidigare avkastningen som ger de stora effekterna vid långa spartider. Dessutom får varje procentenhet som man kan spara i kostnader eller få via högre avkastning stor betydelse. Det blir speciellt viktigt i pensionsprognoser där man ofta har spartider på 30–40 år. En procentenhet i högre avgift kan faktiskt krympa månadspensionen med en fjärdedel!

Premiepensionssystemet, PPM, som infördes i början av 2000-talet har varit en stor succé. Den genomsnittliga avkastningen har varit 7,5 procent per år. Det här framgår dock inte om man försöker skaffa sig en uppfattning om sin framtida pension. Går man in på sajten www.minpension.se och gör en pensionsprognos så används procentsatsen 2,1 procent i real avkastning. Den siffran är rimlig för inkomstpensionen men underskattar värdet av premiepensionen och tjänstepensionen. Siffran 2,1 procent kommer från Pensionsmyndigheten och det är naturligt att en statlig myndighet måste vara konservativ när man gör prognoser för framtida pensioner. Samtidigt bidrar man till att ge en skev bild av hur den faktiska pensionen kan tänkas bli. Nedanstående räkneexempel med premiepensionen visar vilka stora effekter en konservativ prognossiffra ger med långa spartider.

Annons
Annons
Annons