Annons
X
Annons
X

Onödiga skattehöjningar skadar ungdomsjobben

LEDARE | JOHAN INGERÖ

Det blev faktiskt, efter mycket om och men, en socialdemokratisk budgetreservation. Utgångsläget såg annars rätt mörkt ut. Håkan Juholt och Tommy Waidelich ville lägga sig betydligt närmare regeringen än vad partiledarens retorik har antytt, men duon fick ett storskaligt internuppror på halsen. ”Vi har en budget som inte håller ihop till vare sig form eller innehåll”, dundrade riksdagsgruppens ledare Carina Moberg i ett mail som snabbt läckte ut till pressen.

Gör då denna reviderade budget det? Nja, det är tveksamt. Jobbskatteavdraget trappas ned något, från inkomster över 50000 kronor i månaden och slopas vid uppemot det dubbla. Betydligt värre är det med arbetsgivaravgifterna, där rabatten för personer under 26 år rullas tillbaka. Den åtgärden ger kortsiktigt betydligt större intäkter än skattehöjningen, men kommer att drabba arbetsmarknadens nykomlingar hårt. Vi som sökte våra första jobb i tonåren minns att det inte alltid var så enkelt att ta sig in i arbetslivet. Nu vill alltså S höja notan för landets alla stora ungdomsarbetsgivare – McDonalds såväl som Sveriges kommuner och landsting.

Det hade varit modigare, om än inte heller samhällsekonomiskt klokt, att rikta udden mot oss som nu har skapliga inkomster snarare än att ytterligare fördyra anställningar av unga. Men det förhåller sig alltså precis tvärtom, och det är här man får intrycket att Socialdemokraternas budget är mer politiskt än ekonomiskt motiverad.

Annons
X

Under sensommar och höst har partiets siffror fortsatt sjunka i den helt avgörande Stockholmsregionen. Enligt Sifos augusti- och septembermätningar är Socialdemokraterna i Stockholms stad nu bara obetydligt större än Miljöpartiet. Detta är förstås Juholt och Waidelich smärtsamt medvetna om, och deras bittra erfarenhet från förra valet är att höjningar av inkomstskatten inte är populära i huvudstaden.

Så lejonparten av pengarna plockas in på sätt som inte syns fullt så tydligt.

Märkligast är dock att Socialdemokraterna över huvud taget ser detta enorma behov av skattehöjningar. Sveriges finansiella situation är stabil, omvärlden är det inte. Den ekonomisk-politiska turbulensen i Europa och USA kan mycket väl få kraftiga konsekvenser för oss under åren som kommer. Att i det läget ens överväga åtgärder som dämpar svensk konsumtion och tillväxt framstår milt uttryckt som ogenomtänkt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men så är det inte heller bara intäkterna som intresserar Socialdemokraterna. Waidelichs främsta argument mot jobbskatteavdraget var, när han intervjuades i Sveriges Radio, att det inte har ”rätt fördelningspolitisk profil”. Hellre jämt fördelad stagnation, således, än att svenskarnas privatekonomier växer i olika takt.

  Det finns även viss klokskap i S-budgeten. Det är till exempel helt sant att Sveriges infrastruktur måste förbättras rejält, i synnerhet om kollektivtrafiken ska kunna konkurrera i framtiden. Men de pengarna måste först tjänas ihop någonstans, och med en dyrare och trögare arbetsmarknad minskar förutsättningarna för just det.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X