Annons

”Onödig avloppstunnel spolar bort miljarder”

Förberedelse för tunnelsprängning vid Alviksvägen i Bromma.
Förberedelse för tunnelsprängning vid Alviksvägen i Bromma. Foto: Cecilia Leideman Bäck

Den planerade avloppstunneln från Bromma till Henriksdals reningsverk i Sickla behövs inte. Alternativ finns som ger betydligt större kapacitet till minst 12 miljarder lägre kostnad, skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Nu i dagarna sätter sprängningen igång för avloppstunneln under Mälaren mellan Bromma och Hägersten. Projektet ”Stockholms framtida avloppsrening” (SFA) – rullar vidare trots massiva protester mot katastrofala miljökonsekvenser och pågående överklaganden mot en avloppstunnel som överhuvudtaget inte behövs.

För att möta Stockholms framtida behov av avloppsrening har politikerna i Stadshuset stad valt den dyraste lösningen som ger minst kapacitetsökning. En lösning som bygger på att lägga ner Bromma reningsverk och i stället forsla allt avloppsvatten till reningsverket i Henriksdal genom en ny avloppstunnel under Mälaren. Detta till en total kostnad av runt 20 miljarder – 12 miljarder mer jämfört med det miljömässigt skonsammare och mer kostnadseffektiva alternativet att bygga ut de tre befintliga reningsverken Henriksdal, Bromma och Himmerfjärden. Miljöpartiet är splittrat i frågan och Cecilia Obermüller, fullmäktigeledamot och gruppledare i stadsbyggnadsnämnden för Miljöpartiet, säger rakt ut att hon hellre hade sett en annan lösning än att riva Bromma reningsverk. Katarina Luhr, miljö- och klimatborgarråd, Miljöpartiet, fortsätter däremot att stötta projektet.

Annons
Annons
Annons