Annons

O'Neill: ”Hon ser ut som sin mamma”

I morse svensk tid föddes kungahusets nya medlem.

TT
Uppdaterad
Publicerad
1/2

Chris O'Neill visar upp sin dotters fotavtryck på armen.

Foto: FRANK FRANKLIN II/AP
2/2
Foto: ANTHONY BEHAR /TT

– Hon ser ut som sin mamma, säger Christopher O'Neill som inte vill avslöja flickans namn.

Flickan föddes klockan 22.41 lokal tid i New York. Vid en pressträff på Presbyterian Hospital Weill Cornell Medical Center i New York sade Christopher O'Neill att paret har bestämt namnen på barnet men att han inte får avslöja vilka de är. Enligt O'Neill var flickan 50 centimeter lång och vägde 3 150 gram vid födseln.

– Jag är överväldigad, säger O'Neill.

Annons

Från första värken tog det i stort sett ett dygn till flickan var född, vid en reguljär födsel utan kejsarsnitt.

– Det gick väldigt smidigt. Jag var där från början till slut, tillade han.

Flickan har bruna ögon och brunt hår, uppger O'Neill - och tvekar inte över vem hon liknar.

– Hon ser ut som sin mamma, och har tio fingrar och tio tår.

O'Neill uppger att prinsessan Madeleine mår bra.

– Hon är en mycket stark kvinna.

På hovets hemsida har kungafamiljen lagt ut sina lyckönskningar till de nyblivna föräldrarna. ”Vi känner i dag både lycka och varm tacksamhet och vår glädje är stor. Vi önskar nu att prinsessan Madeleine och Christopher får lugn och ro och kan ta vara på denna unika tid med sin lilla dotter”, skriver kungaparet.

Även kronprinsessparet skickar sina lyckönskningar: ”Vi är alla väldigt glada över att Madeleine och Christopher har blivit föräldrar. Vi ser fram emot att få träffa den nya lilla familjen och inte minst Estelle är väldigt nyfiken på sin nya kusin. Vi önskar dem stort lycka till!”.

– Hela familjen är superglad över att min lillasyster har fått en liten dotter, säger prins Carl Philip på en pressträff i Stockholm där han lanserar en klädkollektion.

Men han vägrar att ta några frågor från pressen om familjens nytillskott. Lanseringen får inte störas av andra frågor, enligt Stefan Wilson vid hovets presstjänst.

Samtidigt bekräftar hovet enligt Expressen att kungaparet rest till New York.

Sten Hedman, före detta hovreporter på Se & Hör, tror att inte bara Madeleines, utan även hela kungahusets popularitet ökar i och med födseln.

Hovexperten Roger Lundgren tror att barnet kommer att ingå i tronföljden.

– I och med att kungen och regeringen lät Madeleine gifta sig och gav sitt samtycke, borde detta barn bli betitlat och ha arvsrätt till kronan, säger han.

För att ingå i tronföljden får barnet inte uppfostras katolskt, men pappan Chris O'Neill är ingen utövande katolik, poängterar Lundgren.

– Han tillhör den katolska kyrkan, men på bröllopet fanns ju inga katolska inslag. I dag bryr man sig inte så mycket om sådant där, säger han.

Vad den nyfödda ska heta är fortfarande höljt i dunkel, även om Cassandra sägs ha varit på tapeten.

Om föräldrarna utgår från ”topplistan” från pappans hemland är risken stor att prins Carl Philips flickvän Sophia får konkurrens. 2013 var detta nämligen det vanligaste namnet på nyfödda flickor i USA, enligt den amerikanska sajten Babycenter.

Om föräldrarna vill vara mer trendiga kanske Lily (7) eller Zoe (8) kan vara något, eftersom dessa namn var något av bubblare förra året.

På Svensk Damtidning räknar chefredaktören Karin Lennmor med att öka nästa veckas upplaga med 10 procent på nyheten om födseln. Besökstalen ökade kraftigt på tidningens webbplats under morgonen.

Hos Republikanska föreningen är glädjen dämpad.

– Det är ju jätteroligt för dem att de har fått barn men jag har svårt att se att det är så himla intressant för oss andra, säger Mia Sydow Mölleby, ordförande i Republikanska föreningen.

Hon hoppas att det här barnet får växa upp som ett vanligt barn.

– Victoria sade ju att hennes dotter skulle uppfostras som ett vanligt barn men hon är ju uppenbart en skyltdocka. Det kan man ju hoppas att det här barnet får slippa och det är kanske större chans för henne eftersom de har flyttat härifrån.

Nyheten om födseln utlöste förstås en våg av gratulationer på Twitter.

Det skojades också friskt. ”Grattihis tihill tihillökningen”, skrev flera stycken. Någon föreslog att barnet skulle heta ”Tihi-na” - anspelningar på prinsessparets video på Hovets hemsida när de tillkännagav förlovningen.

Gratulationerna strömmar in - här ett axplock:

Statsminister Fredrik Reinfeldt: ”Mina varmaste gratulationer till prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill som i dag har blivit föräldrar till en liten flicka. Det är en stor dag för Kungahuset och för de nyblivna föräldrarna. Vi är många som i dag gläds med Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill”.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund: ”Vi har vaknat till de glada nyheterna att Sverige fått en ny liten prinsessa. Jag vill skicka de varmaste gratulationer över Atlanten till prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.”

Centerledaren Annie Lööf: ”Barn, och framför allt bebisar, skapar alltid en varm känsla hos mig. De är härliga. Välkommen till världen! ”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson: ”Ett stort grattis till prinsessan Madeleine och Chris O'Neill! Och grattis Sverige!”, skriver han på Twitter.

Hovsångerskan Malena Ernman: ”Grattis!! Som hovsångerska kommer jag självklart sjunga lite extra fint och mycket i dag”, skrev hon på Twitter.

Stockholm TT

Annons
Annons

Chris O'Neill visar upp sin dotters fotavtryck på armen.

Foto: FRANK FRANKLIN II/AP Bild 1 av 2
Foto: ANTHONY BEHAR /TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons