Annons
X
Annons
X

Omstridda Onecoin fortsätter växa – trots varningsflagg

Över 3 miljoner medlemmar, varav 60 000 av dem i Sverige. Onecoin fortsätter att växa trots massiv kritik. ”Rufflar och tjuvar”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, om Onecoin.

Av SvD
Virtuella valutor
När Onelife, som står bakom Onecoin, samlades i Stockholm i december slöt 450 personer upp, många av dem var redan engagerade i Onecoin.
När Onelife, som står bakom Onecoin, samlades i Stockholm i december slöt 450 personer upp, många av dem var redan engagerade i Onecoin. Foto: Carl Alfred Dahl

Turerna runt Onecoin fortsätter. Som SvD, i samarbete med Aftenposten, tidigare berättat omgärdas Onecoin av otaliga frågetecken. För är det, likt grundarna hävdar, världens största nätvaluta genom tiderna – eller, som myndigheter och experter varnar, ett gigantiskt pyramidspel?

Den svenska Lotteriinspektionen har sin bild klar. 2016 polisanmälde man Onecoin. Men efter att förundersökningen om misstänkt brott mot lotterilagen först lagts ned har polismyndigheten nu plockat upp den på nytt med samma brottsrubricering.

– Värt att ha i åtanke är att polisen kan lägga ner en förundersökning på flera andra grunder än att brott inte misstänks, säger Josefin Aronsson, handläggare på Lotteriinspektionen.

Annons
X

För Lotteriinspektionens del avslutades ärendet med Onecoin, som de kallar för ”ett kedjebrevsspel”, i och med polisanmälan. Under onsdagen meddelade Onecoin att man nu nått tre miljoner medlemmar, upp från 2,9 miljoner i mitten av februari. Omkring 56 000 av dem är svenskar.

Onecoin är en säljakt som lockar in folk med sagor om stora vinster.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, är starkt kritiskt till Onecoin och varnar svenskar för att hoppa på tåget.

– Allting tyder på att Onecoin är en bluff och ett pyramidspel och tyvärr kommer det att kosta många svenskar stora förluster medan några rufflare och tjuvar kommer undan.

Han fortsätter:

– Onecoin är en säljakt som lockar in folk med sagor om stora vinster. De lovar banbrytande teknik men har inga som helst fakta eller bevis för att de annat än ett luftslott.

SvD har försökt komma i kontakt med ansvariga för Onecoin.

Annons

När Onelife, som står bakom Onecoin, samlades i Stockholm i december slöt 450 personer upp, många av dem var redan engagerade i Onecoin.

Foto: Carl Alfred Dahl Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X