Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Erik Sønstelie: ”Ondskans troll” måste bekämpas

Han var inte psykotisk då han sprängde bomben. Han var inte otillräknelig då han tog livet av 69 människor på Utøya. Slutsatsen i den nya rättspsykiatriska rapporten av Anders Behring Breivik skiljer sig fundamentalt från den första rättspsykiatriska utredningen.

PERSPEKTIV BREIVIKMÅLET

Strax efter klockan tolv på tisdagen sprack nyheten. Då jag kom ut från mötet på jobbet i centrala Oslo, stod kollegerna samlade framför tv-skärmar och datorer.

Någon sade:

– Äntligen, nu kan han få sitt straff.

Annons
X

Andra sköt in:

– Det här är en skandal för norsk rättspsykiatri.

För en del av de anhöriga och överlevande var slutsatsen en lättnad. För Behring Breiviks offer är det svårt att fatta att mannen som så planmässigt har dödat och skadat så många inte ska kunna straffas, utan ”bara” dömas till psykiatrisk behandling.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad min dotter tänkte igår vet jag inte. Jag fick inte tag i henne. Hon satt på ett flygplan på väg hem från sol och hav i Spanien. Tillsammans med goda väninnor har hon försökt samla krafter inför rättegången och förberedelserna till en examen på universitetet i England hon går på.

  Som de flesta överlevande från terrorordåden i Norge den 22 juli, ser hon fram emot dagen när rättegången är över. Förhoppningsvis betyder det ett nytt steg mot att ta sig vidare efter att nästan ha dödats av Behring Breiviks kulor.

  Själv tänkte jag på paradoxen i att både de överlevande och Breivik var lättade i går. För Behring Breivik vill också framstå som tillräknelig. Han vill att hans budskap ska få maximal kraft. Och nu får han den arena som han önskat sig. För att kunna avgöra om han är tillräknelig blir det nödvändigt att få hans reflektioner och analyser om varför han var tvungen att döda så många som möjligt för att bekämpa ”multikulturalismen”.

  Med gårdagens slutsats kommer det nu att vila ett ännu större ansvar på domstolen. Inte bara ska Oslo tingrätt avgöra om Behring Breivik är straffrättsligt tillräknelig eller inte. Rätten måste också balansera hårfint behoven av att få frågan belyst, mot Breiviks försök att använda rätten som en politisk talarstol. Det blir en krävande uppgift.

  Många i Norge är rädda för att låta Behring Breivik komma till tals i full offentlighet. Jag tror att domstolen klarar av den balansgången. Dessutom: Det kan vara viktigt av flera skäl.

  Att bekämpa Breivik och hans ideologi blir – för att använda ett norsk bildspråk – som när människorna slåss mot trollen i de gamla folksagorna.

  Trollen är de destruktiva krafterna, ondskan i tillvaron som människorna fruktar mest. Djupt inuti de norska fjällen, i de mörka skogarna och i de unkna och ljusskygga omgivningarna får trollen växa, sprida rädsla och ödeläggelse. Men när de dras ut på öppen mark, i fullt dagsljus, så spricker de.

  Jag tror att gårdagens rapport kan vara ett bidrag för att få ”trollen att spricka”.

  Det tankegods som Behring Breivik använt sig av har kostat betydligt fler liv i Europa än de 77 som förlorades i Oslo och på Utøya.

  Därför är det viktigt att den högerextrema ideologin Breivik bekänner sig till inte bara skjuts till sidan med att den unge norrmannen var sjuk och otillräknelig då han utlöste den massiva tragedin den 22 juli förra året.

  LÄS OCKSÅ:
  ”Kulorna snuddade vid min dotters hud”

  Erik Sønstelie är norsk journalist som arbetat som nyhetschef på SvD i Stockholm. Tillsammans med sin dotter Siri Marie Seim Sønstelie, som överlevde terrormassakern på Utøya har hans skrivit boken ”Jeg lever, pappa”. utrikes@svd.s

  Mest sedda klippen om Breivik:

  Steg för steg – så begick Breivik massakern svd.se

  Erik Sønstelie

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X