Annons

Ondska, Sven Melander och varför USA ratar bilden av det goda Sverige

”Så länge ondskan klär sig i uniform och kängor och skriker ut sitt hat, är ondskan inte så farlig. Det är när ondskan klär sig i kostym och lägger sig till med lånad vokabulär, som den är riktigt farlig. Att bli insläppt och bli tagen i hand är ondskans högsta önskan, ty väl inne och accepterad, kan den sprida sig som en smittsam epidemi.”

Så skriver Förintelseöverlevaren Emerich Roths i ett öppet brev till Anna Kinberg Batra. Brevet, där Roth varnar för konsekvenserna av att Moderaterna har öppnat för samtal med Sverigedemokraterna, har väckt stort engagemang och blivit en av veckans mest delade artiklar. Hans text är ett inlägg i en viktig diskussion – och det är värdefullt att en person med Roths historiska erfarenheter deltar i den.

Som Anders Q Björkman skriver i dagens söndagskrönika:

”Huruvida han har rätt eller fel är naturligtvis upp till var och en att bedöma. Det är fullt möjligt att argumentera för att man inte kan frysa ute riksdagens tredje största parti. Men det går inte att bortse från att SD har nazistiska rötter. Det är ett historiskt faktum som man på ett eller annat sätt måste förhålla sig till.”

Nedan har jag samlat några av veckans viktigaste texter från SvD Kultur.

Ha en fin söndag!

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons