Onda gastar har blivit goda andar

ALLT SNÄLLARE. Tron på de flesta av folktrons väsen har klingat av. Men föreställningen om att de döda kan återvända är fortfarande stark. I dag tror vi inte på gengångare som bringar död och sjukdom, utan alla folktroväsen har ”förgulligats”, enligt folklivsforskaren Ebbe Schön.

Under strecket
Publicerad

I sitt arbetsrum på Söder i Stockholm har folklivsforskaren Ebbe Schön samlat föremål som han tycker om. Under åren har han också samlat berättelser om folktrons alla väsen.

Foto: INGVAR KARMHED
Annons

I äldre folktro var gasten ett dödsväsen som kunde stå vid grindhål och vänta på människor för att ge dem en kram. Gastkramen var fruktad eftersom man kunde insjukna efteråt. Gengångare var oftast inte våldsamma, men det förekom berättelser där den som skändat en avliden kunde bli nedbrottad av den dödes gengångare och få ansiktet förvridet.

I dag är andeväsen ofta goda när människor berättar om sina upplevelser. Andar kan vara guider och hjälpa människor vid olika vägval i livet. Avlidna kan också bli skyddsänglar som skyddar den ännu levande från faror och hot. Platsbundna andar kan visserligen vara nog så skrämmande när de slänger saker i golvet eller deras knarrande steg hörs från övervåningen, men de är inte farliga.

Annons
Annons
Annons