Omvärldsanalys för att finna nya vägar

Omvärldsanalys blir allt viktigare för svenska börs- företag. Börsföretagen tänker använda omvärlds- bevakning mer framöver och ser det som ett sätt att öka affärsmöjligheterna. Det visar en undersökning från Agent25.

Under strecket
Publicerad
Annons

Omvärldsbevakningsföretaget
Agent25 har intervjuat vd:ar, affärsenhetschefer, projektledare och säljare på 50 börsnoterade företag. 26 procent av de intervjuade anger att omvärldsbevakning främst är ett verktyg för att upptäcka nya affärsmöjligheter. 14 procent använder det för att få reda på vad konkurrenterna gör. 84 procent anser att omvärldsbevakning blir allt viktigare och på delfrågan om mer eller mindre resurser till omvärldsbevakning svarade 56 procent att de planerar att lägga ner mer resurser på detta framöver.

Syftet med undersökningen var att, med flera delfrågor (därför blir det inte 100 procent i vårt referat) kartlägga varför svenska företag bevakar omvärlden och i vilka sammanhang informationen är viktig. Undersökningen belyser även hur företagen ser på omvärldsanalysens framtida betydelse.
Även när de intervjuade fick vikta betydelsen av omvärlds- bevakning ur olika aspekter hamnar de affärsstrategiska aspekterna i topp. Nio av tio av de till- frågade bedömer att ta fram
beslutsunderlag, följa händelser i branschen och att förutse hot som viktigt eller mycket viktigt. Åtta av tio anser att identifiera trender och upptäcka nya affärsmöjligheter är viktigt eller mycket viktigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons