Annons
X
Annons
X

Omvänd nakenkamera väcker vrede

WIKILEAKS Det är chockerande att amerikanska politiker beskriver Julian Assange som en terrorist. Det är trots allt amerikansk personal som har läckt uppgifterna. Om Wikileaks nu krossas, kommer det bara att skapa tio nya, skriver IT-experten Per Ström.

Foto: AP PHOTO

Femton år efter sitt genombrott levererar internet nu till slut den totala omstöpning av världen som IT-entusiasterna länge har utlovat. Även om processen pågått ett tag är det Wikileaks som utgör den sista spiken i kistan för det gamla 1900-talssamhället. Julian Assanges skapelse utgör medborgarnas egen nakenkamera – riktad mot makten i stället för mot de små människorna.

I ökande utsträckning har vi medborgare sedan en tid tvingats foga oss i en alltmer förödmjukande övervakning från överhetens sida. Att data om vilka vi ringer, mejlar och sms:ar kommer att lagras för polisiär användning – inklusive uppgifter om var vi befinner oss geografiskt – är bara början. Det mest kränkande exemplet för närvarande är de nakenkameror som nu installeras på allt fler flygplatser.

Men när medborgarna med lagliga medel skapar sin egen nakenkamera – med linsen riktad mot makten – visar det sig intressant nog att makthavarna reagerar med vrede. De tyckte inte om smaken på sin egen medicin. Det var ju undersåtarna, inte de själva, som skulle studeras avklädda.

Annons
X

Det är chockerande för oss som tidigare sett USA som ett föregångsland när det gäller medborgerliga rättigheter att höra ledande politiska företrädare i landet beskriva Julian Assange som en terrorist. Som en som ska jagas som Usama bin Ladin. Som en som borde avrättas. Har de fullständigt tappat konceptet? Det låter som uttalanden från en propagandaminister i Vitryssland. Hur gick det med pratet om yttrandefrihet? Wikileaks är faktiskt bara en mellanhand, en anslagstavla, och Assange är bara en publicist. Som ska avrättas?

Det är faktiskt amerikansk personal som har läckt. Amerikanerna borde ägna sin energi åt att täta sina uppenbarligen usla informationssystem. Och de borde skämmas för att de inte kan skydda sina hemligheter bättre (hur väl skyddar de sina databaser med uppgifter om medborgarna, kan man undra).

Julian Assange är en modig man, han har utmanat extremt mäktiga krafter. Han har anledning att inte känna sig säker. Nu tror jag dock inte att det går så långt att Assange råkar ramla ut från ett högt beläget hotellfönster – det finns mindre riskabla sätt för avklädda makthavare att ge utlopp för sin vrede. Tre effektiva metoder är cyberkrig, juridisk krigföring och ekonomisk krigföring. Utan att dra några slutsatser kan man konstatera att Wikileaks redan varit utsatt för cyberattacker från okänt håll, att Julian Assange sitter häktad och att flera kontokortsföretag plötsligt har slutat förmedla donationer till sajten.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det ska bli oerhört spännande att se hur det går med Wikileaks, som faktiskt är betydligt större och viktigare än sin grundare. Hur väl fortsätter sajten att fungera om Julian Assange måste krypa in i fängelse ett par år (eller mer)? Kommer hela sajten att tvingas av banan, exempelvis med juridiska eller ekonomiska verktyg?

  Jag tror att ifall Wikileaks försvinner så kommer en ny Wikileaks att uppstå. Och inte bara en, utan flera. Och de kommer att vara ännu mera skyddade av anonymiserande teknik, ännu mer distribuerade och ännu svårare att sänka. Och de kommer att sakna en synlig frontfigur eftersom en sådan bara ger sårbarhet. Att krossa Wikileaks blir som när en hjälte i sagan hugger huvudet av en hydra och tio nya huvuden genast växer fram.

  Vi har till slut fullbordat transformeringen från industri- till informationssamhälle. Internet står för ett fritt flöde av information. Internet står för öppenhet och transparens. Och även om det orsakar problem på sina håll när hemligheter röjs är det i grund och botten bra att medborgarna vet hur deras länder och storföretag styrs. För ett samhälle där sanningen utgör ett problem har problem.

  PER STRÖM

  integritetsombudsman vid tankesmedjan Den nya välfärden,

  ledamot av regeringens IT-råd

  Annons
  Annons
  X
  Foto: AP PHOTO Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X