Annons
X
Annons
X

Omvald SD-ledare sågade Göran Hägglund

Återvalde partiledaren Jimmie Åkesson pratade om ”verklighetens folk” och sågade Göran Hägglund (KD) på Sverigedemokraternas landsdagar i Skåne idag under stående ovationer. Han sträckte också ut handen vänsterut.

Foto: ANNIKA AF KLERCKER

Några hundra Sverigedemokrater från hela landet samlades idag på partiets landsdagar i Ljungbyhed i Skåne, en heterogen skara människor, men mest män. Partidagarna hamnade i Skåne efter att partiet fått nej från alla uthyrare i Göteborg, där man helst velat vara.

Efter ett par timmars formalia återvaldes Jimmie Åkesson till partiledare under stående ovationer.

Hans ingång i tacktalet var något av en utsträckt hand vänsterut. En förändrad arbetsmarkadspolitik, som beskrivs som Trygghetslinjen, ska kombinera det bästa från höger och vänster. Han kallar också de borgerligas jobbpolitik för ”klassisk lönedumpning”.

Annons
X

Under talet är Jimmie Åkesson mycket tydlig med att inga samarbetsdörrar är stängda.

– Det har tolkats som om vi har stängt alla dörrar mot socialdemokraterna, men det enda viktiga är att vi får genomslag för vår politik. Vi kan samarbeta med alla partier, men vi tvekar inte heller att fälla en regering, säger han.

Men det är uppenbart i publiken att socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin inte är särskilt populär.

Jimmie Åkesson tog också upp kriminalpolitik under sitt tal, ett område som han menar att de borgerliga har försummat. Nu måste vi ta tag i brottsligheten och stärka brottsoffrets roll, menade han. Högre straff för sexualbrottslingar och pedofiler, lyder kravet. Släpper vi ut hundra pedofiler så kommer tio barn att utnyttjas, menar han.

– Framför allt gäller det straffrabatten man får om man döms för flera brott samtidigt, säger han.

– Vi Sverigevänner ska vara en garant för att det här systemet försvinner snarast möjligt.

Ett stort antal journalister finns på plats på landsdagarna där en del av partiets politik ska slås fast. Samtidigt finns det tolv arbetsgrupper som håller på att arbeta fram förslag till partiets valmanifest som ska presenteras om ett halvår.

Jimmie Åkesson talade om hur man påverkar de andras partier redan innan man kommit in i riksdagen.

– Vi har sett hur moderaterna i sin retorik glidit åt vårt håll. Dessutom har Göran Hägglund tagit på sig rollen som värdekonservatismens fader i Sverige. Men det handlar bara om retorik, säger Jimmie Åkesson.

Han säger att Hägglund missar något viktigt.

– Vi Sverigedemokrater liksom verklighetens folk tycker att invandrare som kommer hit ska anpassa sig till oss.

Annons
Annons
X
Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X