Annons
X
Annons
X

Omval i Örebro och Västra Götaland

Kommunalvalet i Örebro ska göras om, liksom landstingsvalet i Västra Götaland, beslöt Valprövningsnämnden i dag. Det blir bara omval i Örebros nordöstra valkrets men i alla Västra Götalands valkretsar, enligt beslutet.

Av TT
(uppdaterad)

Enligt ordförande Bengt-Åke Nilsson är felen som begåtts i Västra Götalands fem valkretsar så allvarliga, att de kan anses ha påverkat valutgången. Det handlar om felaktigt godkända budröster, om förtidsröster som inte räknats och om väljare som inte fått rösta, enligt Valprövningsnämnden. Det förekom också att röster på Centerpartiet inte kom med i den slutliga sammanräkningen.

Bengt-Åke Nilsson pekar på hur små marginalerna var i landstingsvalet i Västra Götaland.

– Vi konstaterar att Centern bara hade behövt 16 röster till för att ta det sista utjämningsmandatet från Socialdemokraterna.

Annons
X

Nämnden har anlitat matematikprofessor Svante Linusson för att räkna på sannolikheten att de försvunna och felaktigt underkända C-rösterna har påverkat mandatfördelningen. Och sannolikheten är så hög som 85 procent.

– Det har med fog kunnat sägas ha påverkat valresultatet, säger Nilsson

Han påpekar också att felaktigheter förekommit i alla fem valkretsar i landstingsvalet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har inte sett någon annan utväg här än att utlysa omval i hela Västra Götaland.

  Omvalet i Örebro beror dels på felaktigt godkända budröster, dels på anmärkningar vid förtidsomröstningslokalerna. Vid kommunvalet i Örebro i höstas vann S och V majoriteten med bara en rösts marginal, men enligt Svante Linusson ska FP med 39,6 procents sannolikhet ha få ett mandat till i stället för S, vilket hade betytt att de borgerliga partierna och Miljöpartiet i Koalition Örebro skulle ha behållit majoriteten i kommunen.

  Marginalerna var ytterst små. Ytterligare en röst till FP hade gett partiet ett mandat till.

  Valprövningsnämndens besked kommer först fem månader efter valet i september. Det är alldeles för lång tid, anser professorn i statsvetenskap Folke Johansson, som forskat kring kommunalpolitik.

  – Det är extremt lång tid, för lång tid. Det är bra med en noggrann genomgång men ett nytt val förlorar sin rimlighet så här lång tid efter ett ordinarie val. Det blir en osäkerhet i valsystemet och i den politiska verksamheten. Har den legal ställning eller inte? Det ska inte råda någon tveksamhet kring legaliteten i politiska organs ställning, säger Folke Johansson till TT.

  Det finns inga regler om första eller sista datum för när valet ska hållas. Det ska i så fall avgöras i samråd mellan Valmyndigheten och länsstyrelsen.

  Kristdemokraterna applåderar beskedet om omval.

  ”Det är främst en seger för demokratins spelregler. Valprövningsnämndens beslut visar att allvarliga felaktigheter skett under valrörelsen 2010. Därför är det viktigt med ett omval”, säger Lennart Bondeson, kommunalråd i Örebro för Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

  – Det trodde jag inte! Jag kan inte förstå att de tar hela regionen, säger Kjell Nordström (S), ordförande i regionfullmäktige i Västra Götaland, när TT lämnar beskedet.

  – Jag tar det som ett tecken på att man vill statuera exempel, både i Örebro och hos oss. Jag tror att det måste till en allmän skärpning ute i kommuner och valnämnder, säger ordföranden i regionstyrelsen i Västra Götaland, Gert-Inge Andersson (S), angående omvalet i regionen.

  – Det ska bli mycket spännande att genomföra ett omval. Vi har ju aldrig gjort det förut, säger Johnny Magnusson (M), vice ordförande i regionstyrelsen i Västra Götaland.

  Moderaterna i Västra Götaland har redan påbörjat planeringen inför det kommande omvalet.

  Centern i Västra Götaland hade helst sett att felet med deras röster rättats till utan omval.

  – Det blir en stor utmaning att få folk att gå och rösta igen, säger Hans-Inge Sältenberg, politisk sekreterare för Centerpartiet i Västra Götaland.

  Han tror att valet kommer att få stor uppmärksamhet.

  – Det blir ju som ett test av hur skilda valdagar fungerar, något som jag egentligen inte tror på eftersom det är stor risk att rikspolitiken tar över.

  Felet handlar om 15 röster från Skövde som försvann och en röst från Stenungsund som inte skulle ha kasserats.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X