Annons
X
Annons
X

Omtvistad åtgärd ska sänka kronvärde

Nu ska interventioner på valutamarknaden bli möjliga. Det har Riksbanksledningen beslutat i ett försök att sänka kronans värde och på så vis få upp inflationen.

Av TT
Riksbankens minusränta
Riksbankschefen Stefan Ingves ska tillsammans med förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick få ta fram närmare detaljer för de eventuella valutainterventionerna.

Riksbankschefen Stefan Ingves ska tillsammans med förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick få ta fram närmare detaljer för de eventuella valutainterventionerna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Det här är en signal om att de svenska räntorna ska förbli låga länge och det är goda nyheter för många bolånetagare, säger Robert Bergkvist, chefsekonom på SEB, om beskedet från Riksbanken.

Beslutet, som togs på ett extrainsatt möte, innebär att Riksbankschefen Stefan Ingves tillsammans med förste vice riksbankschef får ta fram närmare detaljer för de eventuella valutainterventionerna, enligt ett pressmeddelande från banken.

– Det här är ett väldigt unikt och kontroversiellt beslut eftersom att intervenera i valutamarknaden betyder att ett annat land kommer att drabbas av det här. Lyckas vi försvaga valutan får ett annat land starkare valuta. Det är att exportera problemet, säger Robert Bergkvist.

Annons
X

Ledningen var inte heller enig. Vice riksbankschef Martin Flodén motsatte sig beslutet. Valutainterventioner är inget lämpligt verktyg i det här läget, anser han.

Sedan det senaste riksbanksmötet strax före jul har kronan stärkts, något som försvårar för Riksbanken att få upp inflationen från dagens nivå kring noll upp till målet på två procent.

Efter beslutet om interventioner försvagades kronan en aning.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons

  Riksbankschefen Stefan Ingves ska tillsammans med förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick få ta fram närmare detaljer för de eventuella valutainterventionerna.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X