Annons
X
Annons
X

Omsvängning leder M till toppen

Moderaterna är större än Socialdemokraterna i SvD/Sifos junimätning. Och regeringspartierna slår oppositionen för första gången på nästan fyra år. Opinionsläget har alltså skiftat dramatiskt, men den här mätningen innehåller skräckläsning för alla partiledare.

(uppdaterad)

Sedan 1973 har Statistiska Centralbyrån prickat in rätt valvinnare i sin majmätning, och i torsdags vann de rödgröna. Sedan Sifo började mäta på 60-talet har den som vunnit junimätningen också vunnit valet, elva gånger av tretton. Nu leder de borgerliga.

”Två historiska trender pekar åt varsitt håll” konstaterar professor Sören Holmberg.

Sifomätningen bekräftar trenden hos flera andra opinionsinstitut, som innebär en snabb och kraftig omsvängning till regeringspartiernas fördel de senaste veckorna. Alla Sifos intervjuer är också gjorda efter att SCB slutade sin mätning, och beskriver läget i början av juni.

Annons
X

Det stora dramat i Sifos junimätning är att Socialdemokraterna petas ned från tronen som Sveriges största parti. Det har hänt förut i Sifomätningar, senast 1997, men aldrig så nära ett riksdagsval.

Blir det valresultat vaknar vi den 20 september i ett helt annat Sverige. Senast i andrakammarvalet 1914 fick Socialdemokraterna stryk av högern, sedan dess har partiet varit störst. Vi tar det igen: i alla val sedan året då första världskriget bröt ut.

Det andra uppseendeväckande resultatet i Sifo är att regeringspartierna är större än oppositionen. De borgerliga tappade ledningen redan i november efter valet 2006, och har sedan dess någon gång varit nära, men aldrig förbi.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett tredje dramatiskt inslag är att Sverigedemokraterna i den här mätningen har kravlat över riksdagsspärren, och skulle bli tungan på vågen i riksdagen. De borgerliga är störst, men skulle förlora sin majoritetsställning.

  Det ser alltså ut att bli en gastkramande valrörelse: det skiljer bara 160 000 väljare mellan blocken. I den sista Sifomätningen före sommaren finns det gott om förfärliga framtidscenarier för alla riksdagens partiledare. Vi tar dem i den nya storleksordningen.

  Göran Hägglund

  KD har under mandatperioden aldrig nått upp till sitt valresultat, men har åtta Sifo-noteringar under fyraprocentspärren. Hägglund har nu 97 dagar på sig om han vill attrahera någon annan än kärnväljarna. Och några borgerliga taktikröstare.

  Maud Olofsson

  ”Moderaterna ska ge utrymme åt de andra” utbrast regeringens annars mest lojala partiledare i en DN-intervju i fredags. Centerledarens nervositet är begriplig. Partiet går ungefär lika dåligt i Sifos och SCB:s mätningar. Och enligt den senare kan Centern ha utplånats bland förstagångsväljarna (ett nollresultat ligger inom felmarginalen) och det ser nästan lika illa ut i Stockholm och Göteborg.

  Lars Ohly

  Vänsterpartiet är det minst entusiastiska partiet i den rödgröna samarbetet, och väljarna håller med. Ett vänsterparti som inte lyckas mobilisera under borgerlig regering och skyhög arbetslöshet gör inget bra jobb. Och nu hotar ett mardrömscenario: alla plågsamma kompromisser belönas med fortsatt opposition.

  Jan Björklund

  Folkpartiet har i Sifo erövrat positionen som näst största regeringsparti. Men det är en klen tröst för sanningssägaren från Skene, eftersom det bara beror på Centerns förluster. Björklunds politiska cocktail med försvar, kärnkraft och uppluckrad arbetsrätt är designad för att locka M-sympatisörer, men hittills har fler väljare gått i motsatt riktning.

  Maria Wetterstrand och Peter Eriksson

  Precis som de ”nya Moderaterna” har Miljöpartiet besökt den politiska plastikkirurgen. Med ny EU-politik, liberal storstadsprofil och nedklippta skägg står miljöpartisterna redo för Rosenbad, men med Sifos valresultat blir det fortsatt opposition. Eller? De borgerliga skulle hellre släppa in ”nya Miljöpartiet” i regeringskansliet än att flytta därifrån eller regera i minoritet.

  Mona Sahlin

  Hon leder världens mest framgångsrika parti längs kanten till en avgrund. Strategin att uppgradera Vänster- och Miljöpartiet till regeringspartier såg länge ut att vara ett genidrag, tack vare de grönas förmåga att attrahera väljare på andra sidan blockgränsen. Men när det egna partiet nu imploderar tappar de rödgröna försprånget. Lägg till det att Socialdemokraterna är erkänt dåliga valspurtare.

  Fredrik Reinfeldt

  Moderatledaren läser Sifomätningen med ett stort leende, men spottar sen tre gånger. Siffrorna är det valresultat Reinfeldt aldrig har velat tala om: de borgerliga är större än de rödgröna men får, eftersom Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen, ingen egen majoritet. Han leder det största blocket och det största partiet. Men hur ska han kunna regera?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X