Annons

Omstritt beslut om omval i Falun

Nu är det in i kaklet som gäller en gång till, enligt Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet
Nu är det in i kaklet som gäller en gång till, enligt Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet Foto: Joakim Goksör/TT

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

"Rikspolitiken sköts på riksplan, kommunpolitiken på det kommunala planet", säger Camilla Sparring (C), ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, om sannolikheten för att Alliansens kris på riksnivå skulle påverka situationen för partierna lokalt.

Foto: Joakim Goksör/TTBild 1 av 3

"Det här andra chansen för oss", säger Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) om söndagens omval i Falun.

Foto: Joakim Goksör/TTBild 2 av 3

Kommunjuristen Ellen Gräfnings, valsomordnare, räknar med att valdeltagandet i omvalet blir betydligt lägre än i det ordinarie valet i september i fjol.

Foto: Ulf Palm/TTBild 3 av 3

– Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

Annons
Annons
Annons