Annons
X
Annons
X

SD-man pekades ut som säkerhetsrisk – avgår

Mannen som kallar sig Egor Putilov har sagt upp sig från Sverigedemokraternas riksdagskansli. Uppsägningen, som gäller med omedelbar verkan, sker dagen efter att Putilov pekats ut som en säkerhetsrisk med kopplingar till Ryssland. I en mejlintervju med SvD efter avhoppet förnekar mannen att han skulle ha någon koppling till ryska myndigheter.

Putilov-affären
Foto: Christine Olsson/TT

Mannen som går under namnet Egor Putilov har sagt upp sig från sin tjänst på Sverigedemokraternas riksdagskansli, det skriver partiet i ett pressmeddelande.

Som skäl till uppsägningen anger Putilov det han kallar en ”kampanj” mot honom och att hans ryska ursprung ligger bakom kritiken. I pressmeddelandet nämns ingenting om de anklagelser som riktats mot tjänstemannen den senaste tiden.

Det var Aftonbladet som avslöjade hur en tjänsteman för Sverigedemokraterna i riksdagen använt sig av flera falska identiteter och, enligt tidningen, agerat som desinformatör. Mannen kallar sig för Egor Putolov, vilket inte är hans riktiga namn, och har fri tillgång till riksdagens lokaler.

Annons
X
Foto: Janerik Henriksson/TT

Under fredagen skrev Ekot om att mannen beskrivs av experter som en potentiell säkerhetsrisk efter en suspekt fastighetsaffär med en rysk affärsman, vilken i ett slag gjorde mannen sex miljoner kronor rikare. ”Alla varningsklockor ringer”, säger Lars Nicander, utredningschef på Försvarshögskolan, till Ekot.

”Hos Sverigedemokraterna genomgår samtliga politiska sekreterare kontinuerlig säkerhetskontroll där bland annat slagning görs mot Säkerhetspolisens register för belastning, misstanke och övriga uppgifter. Hittills har ingen fått någon anmärkning av något slag”, skrev Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge i ett pressmeddelande under fredagen.

SvD har efter avgången haft mejlkontakt med mannen som kallar sig Egot Putilov och som inte vill ställa upp på en telefonintervju. Han anser inte att han skulle vara en säkerhetsrisk.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Ses av vem? SÄPO har inte flaggat mig på något sätt och jag litar mer på dem än på kampanjjournalistik från SR som bygger endast på spekulationer och antaganden”, skriver han i ett mejl till SvD.

  Har du någon koppling till personer knutna till ryska myndigheter?

  ”Nej”.

  Hur ser du på de uppgifter som publicerats om din koppling till den ryske affärsmannen och ditt köp av en bostad som ledde till en miljonvinst?

  ”Att misstänkliggöra en gammal laglig fastighetsaffär och vägra låta mig kommentera som SR har gjort var ett sätt att angripa Sverigedemokraterna och även underminera mitt förtroende – inte minst vad gäller mina tidigare avslöjanden om Sveriges Radios partiskhet”, skriver ”Egor Putilov”.

  SD-tjänstemannen har även tidigare hört av sig till MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap, och sagt sig vilja delta i en grupp som skulle syssla med rysk desinformation. Han får frågan om varför han kontaktade MSB.

  ”Därför att jag skrev mycket om dem som journalist – bland annat för tidningen Arbetaren men även för Aftonbladet vid ett tillfälle. Eftersom jag bevakade detta område var det givet för mig att fråga MSB om de behövde någon kunskap som jag besitter i min roll som journalist”, säger Egor Putilov.

  Hur ser du på anklagelserna om desinformation som riktats mot dig? Med tanke på att du skrivit artiklar under flera namn?

  ”Jag hade skrivit artiklar endast under ett namn och det är Egor Putilov. Aftonbladet har inte visat några bevis på att jag hade skrivit det som de anklagar mig för att göra och inte heller varför de inte vill presentera bevisen (om de ens finns). Nu blir frågan föremål för prövningen av JK eftersom jag har anmält tidningen för förtal bland annat.”

  Varför använder du fortfarande ditt alias Egor Putilov trots att din identitet är känd?

  ”Det handlar om min integritet som journalist som jag ber dig att respektera.”

  Han säger även till Aftonbladet att han blivit sjuk av uppståndelsen och är sjukskriven. På Twitter kommenterar han också sin uppsägning.

  Putilov har också arbetat på Migrationsverket, som nu tittat närmare på hans akt. Migrationsverket har inte hittat något konstigt i mannens personalakt, enligt Ekot. Men nu ska alla de asylärenden som han har varit involverad i granskas.

  – Ja, vi kommer att titta lite mer djupgående kring de här besluten, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till Ekot.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 2
  Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X