Annons
X
Annons
X

Omstridda fakta kring bin Ladins död

Efter tio års jakt dödades världens mest eftersökta terrorist. Men hur gick det egentligen till?

Uppgifterna om räden mot bin Ladin skiljer sig markant åt mellan olika medier.

Bild tagen från videofilm inspelad i sovrummet där Usama bin Ladin ska ha dödats.

Bild tagen från videofilm inspelad i sovrummet där Usama bin Ladin ska ha dödats. Foto: REUTERS

Var bin Ladin beväpnad eller inte?

I de första uttalandena från Vita huset sades att insatsstyrkan hade mött motstånd och att bin Ladin dödades under eldstrid. De senaste rapporterna från både CNN och the Telegraph gör gällande att bin Ladin själv var obeväpnad. Vid en presskonferens på tisdagskvällen, svensk tid, bekräftade Vita huset att bin Ladin var obeväpnad, men att personer runt honom var beväpnade och sköt mot soldaterna.

Motsatsen beskrivs noggrant av Daily Mail: ”Han ska använt en av sina fruar som mänsklig sköld och själv ha skjutit vilt med en AK47”, skriver tidningen.

Annons
X

Motstånd eller ej så sköts sedan bin Ladin ned. Enligt flera stora medier träffades han av två skott, ett i huvudet och ett i bröstet.

Inlägget om frun som användes som mänsklig sköld leder direkt in på nästa omtvistade fråga:

Vem var kvinnan som dödades?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förutom Usama bin Ladin ska ytterligare tre män, däribland en av bin Ladins söner, och en kvinna ha dödats under insatsen.

  Enligt de första uppgifter som kom ut var hon en av bin Ladins fruar och användes som mänsklig sköld av terroristledaren. Även officiella uttalanden från Obamas anti-terrorrådgivare Johan Brennan tydde på att så var fallet.

  Den informationen fick Vita huset senare gå ut och dementera. Enligt den nya informationen som presenterades befann sig bin Ladin visserligen intill en av sina fruar, men hon dödades inte i attacken och användes inte som sköld utan skadades när hon träffades i vaden, skriver the Telegraph .

  Den kvinna som dog befann sig i en annan del av byggnaden och var ”någon annans fru” vars öde förväxlades med bin Ladins frus, säger en amerikansk tjänsteman till den amerikanska tidningen Politico.

  Hur löd ordern – att döda eller tillfångata?

  I det tv-sända tal där president Barack Obama klargjorde att bin Ladin hade dödats gjorde han även följande uttalande:

  – Förra veckan slog jag fast att vi hade tillräckligt med uppgifter för att vidta åtgärder och tillät en insats för att gripa Usama bin Ladin och ställa honom inför rätta.

  Faktumet att bin Ladin inte greps och ställdes inför rätta utan dödades kvarstår.

  Sent i går uppgav en amerikansk säkerhetskälla till nyhetsbyrån Reuters att insatsstyrkans uppdrag inte var att gripa Usama bin Ladin utan att döda honom.

  Varför kraschade en av helikoptrarna?

  Under räden kraschade en av de fyra helikoptrarna som deltog i insatsen. Vittnen på plats såg och hörde händelsen.

  Den officiella anledningen, som också är den som flest medier återger, är att helikoptern fick ett tekniskt fel. Andra, exempelvis BBC, lämnar frågan öppen och skriver att den antingen träffades av skott från marken eller fick tekniska problem.

  Annons
  Annons
  X

  Bild tagen från videofilm inspelad i sovrummet där Usama bin Ladin ska ha dödats.

  Foto: REUTERS Bild 1 av 4

  Villan i Abbottabad, Pakistan, där Usama bin Ladin dödades.

  Foto: AP Bild 2 av 4

  Bilden visar vraket till den helikopter som kraschade under Navy Seals-insatsen mot Usama bin Ladin.

  Foto: AP Bild 3 av 4

  Orginalbilden från 2011. President Barack Obama är omgiven av tolv medarbetare, bland dem dåvarande utrikesministern Hillary Clinton (tvåa fr h) och antiterrorchefen Audrey Tomason (längst bak). Jiddisch-språkiga tidningen Di Tzeitung i New York fick senare be om ursäkt för manipulationen.

  Foto: AP Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X