Omstridd olja stoppad utanför USA

Utanför den amerikanska östkusten står två tankfartyg, med olja exporterad av den kurdiska regionala regeringen i norra Irak, utan att veta vart de ska ta vägen.

Under strecket
Reuters, TT
Publicerad
Annons

Amerikanska raffinaderier har förklarat att de inte tar emot någon mer råolja från det kurdiska självstyret förrän det klaras ut huruvida de eller den irakiska regeringen är rättmätig ägare. Stiltjen i oljetrafiken kommer samtidigt som det internationella samfundet uppmanar centralregeringen, som dessutom för närvarande har två konkurrerande premiärministrar, och kurderna i norr att samarbeta mot den brutala extremiströrelsen IS.

USA:s regering har uppmanat parterna att hitta en lösning men nyligen stämde Bagdadregeringen ett amerikanskt raffinaderi som tagit emot en tank kurdisk råolja. Förutom fartygen Minerva Joy, utanför New Jersey, och United Kalavrvta, nära Texas, har kurdiska leveranser med olja för knappt 140 miljoner dollar stoppats utanför USA sedan i juli, och ett med olja för 100 miljoner dollar fastnat utanför Marocko.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons