Omstridd Marxfantast kan ta över brittiska finanserna

Brittiska Labours nye skuggfinansminister är socialisten som vill störta kapitalismen, hade velat mörda Thatcher och ”hellre simmar genom spyor” än att göra nedskärningar. SvD:s utrikesanalytiker, Therese Larsson Hultin, tecknar här ett porträtt av John McDonnell – som är ett rött skynke för stora delar av den egna partieliten.

Under strecket
Publicerad

Labourpolitikern John McDonnell med liberaldemokraten Susan Kramer och konservativa Justine Greening.

Foto: Suzanne Plunkett/Reuters

Jeremy Corbyn, Labours nya ledare, uppmanade i en intervju med tv-kanalen ITV nyligen medierna att fokusera mer på de politiska sakfrågorna och mindre på enskilda personer, vilket kan vara en reaktion på uppståndelsen kring John McDonnell.

Foto: PETER NICHOLLS/REUTERS
Annons

Det är en man som ger ett nästan vänt intryck som nu delar Labourpartiet. Ett lätt underbett, mild stämma och med åsikter så vänster att de fram till nu förpassat honom till bänkraderna allra längst bak i det brittiska underhuset. Där har John McDonnell spenderat de senaste decennierna tillsammans med sin vapendragare Jeremy Corbyn. De båda har hårdnackat röstat emot allt som luktar mittenpolitik och de har under långa perioder känt sig isolerade i det egna partiet. Sådant bygger vänskap.

Så när Jeremy Corbyn plötsligt blev partivänsterns kandidat i ledarskapsvalet i somras, utsåg han John McDonnell till sin kampanjgeneral. Och när samme Corbyn med ett förkrossande stöd valdes till partiledare i mitten av september – framburen på en våg av unga som alla betalat 3 pund var för att få rösta – så var det John McDonnell han utsåg till sin finansministerkandidat. Eller skuggfinansminister som den brittiska titeln lyder.

Annons
Annons
Annons