Polsk rättsreform väcker starka känslor

Regeringspartiets ledare Jaroslaw Kaczynski under en ceremoni i april för sin tvillingbror Lech Kaczynski, som dog i en flygkrasch i Ryssland 2010 som Jaroslaw Kaczynski hävdar inte var en olycka.
Regeringspartiets ledare Jaroslaw Kaczynski under en ceremoni i april för sin tvillingbror Lech Kaczynski, som dog i en flygkrasch i Ryssland 2010 som Jaroslaw Kaczynski hävdar inte var en olycka. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

EU-kommissionen varnar Polen för att genomdriva planerna på radikala reformer av landets rättsväsende. Samtidigt trappas ordkriget upp mellan regeringen och oppositionen, som anser att ett auktoritärt styre är nära.

Under strecket
TT-Reuters
Uppdaterad
Publicerad
Människor håller ljus i händerna framför presidentpalatset i Warszawa, i protest mot de nya lagförslagen.

Människor håller ljus i händerna framför presidentpalatset i Warszawa, i protest mot de nya lagförslagen.

Foto: Alik Keplicz/AP/TT
Alik Keplicz/TT
Foto: Alik Keplicz/TT
Annons

– Jag vet att ni är rädda för sanningen. Men torka inte era förrädiska käftar med min framlidne broders namn. Ni försökte krossa honom, ni mördade honom, ni är vidriga skurkar!

Orden är Jaroslaw Kaczynskis, ledare för det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (Pis). De riktades mot oppositionen under den hätska debatten i parlamentet om förslaget att tvinga alla domare i Högsta domstolen i pension och ge justitieministern befogenhet att utse nya. Kaczynski tappade fattningen när oppositionspolitiker nämnde hans tvillingbror, den före detta presidenten Lech Kaczynski, som dog i en flygkrasch i Ryssland 2010.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons