Annons

Linda Bakkman:”Kinamatsyndrom” – är glutamat farligt?

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Det har stormat länge kring livsmedels­tillsatsen glutamat. Förr talades det om att smak­förstärkaren kunde ge ”Kina­mat­syndromet”. Vad säger vetenskapen i dag – är glutamat farligt eller ofarligt?

Under strecket
Publicerad

En diskussion jag trodde var död sedan länge var den om glutamat, men nya bedömningar från Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, gör att den tar fart igen. Glutamat används som smakförstärkare i många olika livsmedel som Aromat, fonder, buljongtärningar, soppor och färdigrätter. Den kan bidra till en matig och köttig smak.

Glutamat förekommer naturligt i proteiner och har även funnits som livsmedelstillsats (E620–E625) i över 30 år och utvärderats vetenskapligt åtskilliga gånger. För 20–30 år sedan kom larm om en rad allvarliga hälsoeffekter, bland annat hos dem som åt mycket asiatisk mat med glutamat i. ”Kinamatsyndromet” (Chinese Restaurant Syndrome) blev ett mer eller mindre vedertaget begrepp som syftade på överkänslighetsreaktioner med huvudvärk, svettningar och tryck över bröstet som påstods uppträda i samband med att man fått i sig mycket glutamat.

Annons
Annons
Annons