Omstridd forskning granskas

Sociologiprofessorn Eva Lundgrens forskning om ritualiserat våld ska granskas av dekanus vid den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. Det har universitetets rektor Bo Sundqvist beslutat efter kritiken mot forskningen.

Under strecket
Publicerad
Annons

En debatt om forskning kring mäns våld mot kvinnor som planerats vid Uppsala universitet ställs in tills vidare. En av de medverkande, professorn i sociologi Eva Lundgren har kritiserats kraftigt efter de uttalanden som hon gjorde i Sveriges televisions två program Könskriget för Dokument inifrån. Där hävdade Eva Lundgren att hon tagit del av ett hundratal berättelser om rituella mord på spädbarn i Sverige, men kunde inte presentera konkreta bevis för att så skett.
Uppsala universitet, där Eva Lundgren är professor i sociologi med fokus på kvinnoforskning sedan 1993, har fått ta emot ett femtiotal brev från privatpersoner som är kritiska till hennes uttalanden i programmen.

Eva Lundgren är teolog i botten. Hennes våldsforskning är framför allt känd för hennes begrepp ”normaliseringsprocessen”. Exakt vad i hennes forskning som ska granskas är inte klart än, men enligt Uppsala universitets informationschef Karin Carlsson är det framför allt frågor om det ritualiserade våldet och huruvida det är belagt i
hennes forskning.
I ett pressmeddelande säger universitetets rektor Bo Sundqvist:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons