Annons
X
Annons
X

Omstridd biskop slutar

Den omstridde biskopen Sven Thidevall i Växjö stift väljer att lämna sin post.

Av TT

De senaste månaderna har Växjö stift skakats av en intern konflikt. Bland annat har en medarbetare polisanmält Thidevall för hot och biskopen har själv lämnat in en polisanmälan om att han utsatts för fysiskt våld.

Problemen var så allvarliga att till slut blev Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift och ärkebiskopens representant, ombedd att komma till Växjö för att diskutera situationen med de inblandade.

På måndagskvällen skickade Växjö stift och Sven Thidevall ut två pressmeddelanden som uppgav att han slutar som biskop i Växjö stift.

Annons
X

– Det är mycket smärtsamt. Samtidigt är min bedömning att det var en mycket djup förtroendekris här som blev ohållbar. Som jag ser det har situationen tvingat fram det, säger Ragnar Persenius till TT.

Han vill inte spekulera i vad som hade hänt om Sven Thidevall inte hade valt att sluta.

Sven Thidevall säger i ett pressmeddelande ”att de ökade spänningarna och den öppna konflikten är allvarliga kan avläsas i en försämrad psykosocial arbetsmiljö på stiftskansliet. För min del kan jag inte längre finna några öppna dörrar. I stället har Växjö stiftsorganisation blivit ett hus som kommit i strid med sig självt”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den 1 juli ska Thidevall tillträda en forskartjänst som är knuten till Svenska kyrkan.

  Växjö TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X