Annons
X
Annons
X

Omstörtande se svininfluensans snabba förlopp

INLÄGG | INFEKTIONSLÄKARE ÄNDRAR SIG OM VACCIN

Jag har på Brännpunkt tidigare angivit tveksamhet inför den massvaccinering som Socialstyrelsen nu förordat och planerar mot den nya influensan (Brännpunkt 16/7).

Mina skäl för detta har varit att jag uppfattat motivet för denna formidabla insats som främst samhällsekonomiskt snarare än medicinskt.

I flertalet fall är den nya influensan självläkande på 3–5 dagar. Vaccineringen skulle då i första hand förhindra utbredd sjukskrivning vilken skulle innebära stora kostnader och kanske även svårigheter att garantera vissa samhällsfunktioner.

Annons
X

För mig har vaccinering sin huvudsakliga motivering i att förebygga allvarlig sjukdom och det är också där vaccineringen har haft sina största framgångar som att utrota smittkoppor och nu så när göra det med barnförlamningen (polio).

Under den gångna veckan har jag varit behandlingsansvarig för den unge man som i tisdags på grund av så svåra lungkomplikationer av influensa att respiratorbehandling inte förslog fick flygas i helikopter till Aarhus för behandling i konstgjord lunga.

Min tidigare reserverade hållning till allmän vaccinering mot den nya influensan har genom denna erfarenhet fått en rejäl törn.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Att se en ståtlig, tidigare frisk man så snabbt ansättas av svår lufthunger som inte ett stort sjukhus intensivvårdsresurser kan rå på är omstörtande även för en person med 45 års erfarenhet från klinisk sjukvård.

  Trots att så allvarliga komplikationer till den nya influensan ännu så länge är sällsynta menar jag nu att bara dessa få motiverar en allmän vaccinering som jag hoppas får full uppslutning så snart ett vältestat vaccin finns tillgängligt.

  SVEN BRITTON

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X